01.децембар 2021_Снијег је извјесан_питање је гдје и која висина?

image_pdfimage_print

Сажетак: под утицајем новог циклона из Медитерана очекују нас, прво топло и вјетровито вријеме, затим  обилније падавине,  у два дана  у Херцеговини и региону Чемерна и до 120/130 l/m². а на крају захлађење и снијег, изражен у централном појасу, брдовитим и планинским предјелима, гдје ће пасти и преко 20/30 цм.

Изнад наших крајева поново је присутно јако јужно струјање на предњој стани висинске долине која се приближава са запада. У Ђенови ће се формирати млади циклон који ће током сутрашњег дана утицати на вријеме у нашим крајевима, прво топлим фронтом, затим топлим сектором а према вечери и хладним фронтом. Због тога ће сутра бити релативно топло, вјетровито , прво са више сунца а затим облачније и кишовитије. У јужним и југозападним предјелима очекују се и грмљавински процеси, а све укупно и обилније падавине. Топло вријеме ће се највише осјетити на сјеверним обронцима планинам и у низији на сјеверу те на истоку, гдје ће већ према знаном фенском ефекту температура додатно скочити за неколико степени, у односу на већину предјела. У ваздуху јужина ће са собом носити и онај знани осјећај и мирис снијежних падавина.

Пад температуре и утицај хладног фронта осјетиће се прво на западу увече, када ће на западу и југозападу Крајине киша прећи у сусњежицу и снијег, у планинама а до јутра и у нижим предјелима, ширећи се према централном појасу и до јутра на истоку. Овај поремећај је праћен великим присуством влаге, па ће након обилне кише и снијег бити влажан и брзо ће јачати његово падање.

Очекују се у планинама веће количине снијега, прво ће се топити при тлу, затим ће доћи до формирања снијежног покривача и његовог повећања. До јутра ће у вишим предјелима на планинама прећи и 20 cm, a у брдовитим од 10 до 15. Граница снијега ће бити око 500м надмосрке висине, а падаће без задржавања и на висинама до 200м. Дакле неће га бити на сјеверу и сјевероистоку, те на југу. Карту прогнозе висине снијега до петка у 21 час дајемо на слици која слиједи:

Поједини други модели дају мало другачију слику, али је потпуно извјесно да ће пасти и да ће га навише бити у централном појасу и на планинама, прво на западу, до јутра и у централним предјелима а током дана, у петак и на истоку. Према вечери престанак падавина. У нижим пределима Крајине и  централних крајева се очекује од 5-15 цм, на истоку до 20цм, на планинама и Сарајевско–Романијској регији се очекује од 20-40цм новог снијега, локално и до 50цм.

Као што смо већ писали снијегу ће претходити обилне падавине, које због иначе врло великих количина кише у новембру, постају потенцијално опасне, будући да је земља презасићена водом и сва количина ће отицати по површини, тако да највећа опасност прети поновном активирању клизишта, плављењу ниских дјелова урбаних средина и поља. У наставку дајемо прогнозиране количине падавина у наредном периоду:

02.децембар: У већини предјела умјерене падавине 10-20  l/m², у региону Бањалуке 20-30  l/m², у Крајини 30-40 l/m², у Херцеговини  и делу Сарајевско-Романијске регије 40-60 l/m² могуће да уз пљусак локално буде до 80 l/m².

03.децембар: У већини предјела 20-30 l/m² падавина, у Херцеговини и на југозападу 30-40 l/m², у Херцеговини локално могуће и до 50 l/m².

Семберији знатно мања количина падавина.

Игор Ковачић, дипл.метеоролог