Звук магле

image_pdfimage_print

Звук магле
Атмосферски услови поља високог притиска где је ветар слаб, небо ведро, ваздух влажан погодни су за формирање магле. Влага у ваздуху се кондензује близу површине земље и ствара се сумаглица или магла у зору или сумрак. Маглу чине мале, сићушне капљице кондензоване воде или кристалића леда који лебде у ваздуху. Углавном се разбија приликом загревања ваздуха након изласка Сунца. Постоје различите врсте магле у зависности од њеног настанка, тако да дужина њеног задржавања и утицаја варира.

Слика 1- Магла, вијадукт Мађарска
Ефекат температурне инверзије чини да звук у магли буде интензивнији и чује у даљину. Унутар магле је пренос звука кроз ваздух бољи јер путује у танком густом хладнијем приземном слоју, па се могу чути звуци који нису у вашој непосредној близини, бука или саобраћај и до пар километара удаљени. То што смањује видљивост чини је опасном временском појавом. На основу смањене видљивости испод 1 километар дели се на веома густу, густу, умерену и слабу маглу. Магла највише утиче на саобраћај ( копнени, речни и авио подједнако) , активности човека као и на његово здравље , поготово када је присутно велико загађење ваздуха.


Слика 2- сателитска слика видљивог спектра, 8. (десно) и 10. (лево) новембра 2020.
Последњих пар дана у атмосфери имамо температурну инверзију која омогућава дуже задржавање магле и прилику да региструјемо маглу и у нашим крајевим. Нарочито у котлинама на југоистоку земље и речним долинама Посавине, Подриња и њихових притока. На сателитској слици имамо приказ ове магле у мањем и у ширем подручју Републике Српске, која је била лако уочљива и голим оком због присутности у дужем временском периоду.

Дипл. мет.: Звездана Стојковић
Извор фотографија- Severe Weather Europe- Global Weather, sat24- Satellite Weather