Занимљива временска ситуација на југу Северне Америке

image_pdfimage_print

Занимљива временска ситуација на југу Северне Америке
Атмосферска ситуација која се до сада није догодила представља јединствен историјски догађај.
Упозорење о леденој олуји широм северозападног Тексаса и западне централне Оклахоме наспрам упозорења на ураган у Луизијани ствара јединствену ситуацију у којој су издата 2 упозорења на укупној удаљености од само 650 километара (слика1). Пошто се две различите појаве истовремено налазе на изузетно малој удаљености то представља реткост и занимљивост ове ситуације, на југу Северне Америке.

Слика 1- растојање између две појаве

На северозападу Америке формирана је пространа хладна олуја, хладан артички ваздух који се спустио далеко на југ Америке. Последице ове олује је ледена киша која се леди при тлу или при додиру са другим површинама и ствара потенцијално опасне услове, који утичу на људе и њихову околину (слика2). Једна од њих је залеђивање далековода и каблова што доводи до хаварија и прекида у снабдевању електричном енергијом.

Слика 2- ледена киша

Ураган Зета назван по грчком слову( Ζ), један од урагана на Атлантику ове сезоне, 2020те године. Он је настао изнад Атлантског океана, а копно је захватио близу града Консумел у Мексику 26. октобра касно увече. У том тренутку његова јачина је била Категорије 1 која припада групи слабијих урагана.

Слика 3- путања урагана

Мексички залив захватио је 27. октобра, а потом је наставио путању ка Луизијани где ће ветрови достићи свој максимум 28. октобра након чега се очекује његово слабљење .

Дипл. мет.: Звездана Стојковић, Божидар Перовановић
Извор- Severe Weather Europe, Global Weather