ВЕОМА ТОПАО ПОЧЕТАК МЈЕСЕЦА АПРИЛА

Сажето:први април  је био веома топао, понегдје са љетњим дневним температурама изнад 25°С. Највиша температура у Републици Српској и БиХ забиљежена је у Бања Луци и износила је 27,4°С

Без обзира што је по висини дошло до слабљења термобаричког гребена изнад западног Балкана уз пад геопотенцијала, и даље је био присутан топли ваздух, изнад наших предјела. Уз сунчано вријеме и дневно загријавање атмосфере први април  је био веома топао, понегдје са љетњим дневним температурама изнад 25°С. Највиша температура у Републици Српској и БиХ забиљежена је у Бања Луци и износила је 27,4°С. У Федерацији БиХ Зеница је забиљежила 27,3°С,а даље у Републици Српској слиједе Приједор са 27,1 и Нови Град са 26,8°С. Након овако топлог почетка мјесеца већ трећег нас очекује знатно захлађење уз пад температуре, за 10 до 15 степени,  те појаву јутарњег мраза у понедјељак 5.априла.

Наравно овако високе дневне температуре нису неуобичајене за април мјесец. Апсолутни максимуми забиљежених температура у априлу мјесецу су били и изнад 30 степени.  Те податке доносимо на табели која сиједи*:

*напомена:дужина низова мјерења није једнака на свим станицама, те ове информације су оријентационе

Према доступним низовима мјерења највие измјерена температура у априлу мјесецу била је у Вишеграду 33,8°С, забиљежена 2013.године; Добој 32,7°С а ања ЛУка 31,8°С,забиљежено такоже 2013.године.

 Дежурни синоптичар: Игор Ковачић , дипл.метеоролог