Температура ваздуха за август мјесец 2021.године (према Copernicus-у)

image_pdfimage_print

Сажето:

Август 2021 са 2017. трећи најтоплији према Copernicus-у , европскомцентру за климатске промјене (Copernicus Climate Change Service)

На глобалном нивоу, август 2021. био је, са августом 2017. године, заједнички трећи најтоплији у историји. За Европу, август 2021. био је близу просјека 1991-2020, али са контрастним условима појединим дијеловима континента.

Детаљније: У наставку текста преносимо прве оцјене климатских услова глобално за цијелу Земљу и за Европу које је донио (Copernicus Climate Change Service), на својим интернет страницама (Homepage | Copernicus )

На глобалном нивоу, август 2021. био је, са августом 2017. године, заједнички трећи најтоплији  с температуром нешто више од 0,3 ° С, вишом од просјека 1991-2020. За Европу, август 2021. био је близу просјека 1991-2020, али са контрастним условима широм континента: рекордно високе температуре у медитеранским земљама, температуре вишеод просјека на истоку и генерално испод просјека на сјеверу. Просјечна температура од јуна до августа је за Европу била је близу 1 ° С изнад просјека за период 1991-2020, што га чини најтоплијим љетом, иако су претходна најтоплија љета 2010. и 2018. била само око 0,1 ° Ц  с нижом температуром („хладнија“).

Температура у августу 2021. године била је близу просјека за цијелу Европу у односу на период 1991-2020. Међутим, било је значајних температурних варијација широм континента, при чему су јужна и источна Европа доживљавале услове топлије од просечних, док је сјеверна Европа имала хладније услове од просјечних. Током топлотног таласа на југу Европе, 11. августа 2021. године на Сицилији у Италији забиљежена је температура од 48,8 ° Ц. Ова температура – ако је верификује ВМО – биће највиша температура икада забиљежена у Европи. Топлотни талас, који је био повезан са антициклоналним временским условима, погодио је друге земље, укључујући Шпанију, а прати екстремне врућине почетком  августа у Грчкој и Турској, што је допринјело еколошким условима повољним за разорне пожаре у региону.

Аномалије просјечне температуре у Европи су генерално веће и променљивије од глобалних аномалија.

Просјечна температура за Европу, за август 2021. била је близу просјека, на свега 0,02 ° Ц испод просјечневриједности за период 1991-2020.

Ово је највећа негативна аномалија од августа 2014. године, када је просјечна  температура за Европу била 0,11 ° Ц испод средње вриједности из периода 1991-2020.

И на другим мјестима, догодили су се услови топлији од просјека: на сјеверу Црног мора па преко Сибира, до сјевера Каспијског мора гдје је била највећа температурна аномалија. Гренланд је такође имао велику позитивну температурну аномалију, а топлији услови  од просјечних су били и на сјевероистоку Сјеверне Америке. Температуре изнад сјеверне Африке биле су више  од нормалних, што је дијелом било повезано са топлотним таласом у јужној Европи о којем смо раније говорили. Температуре хладније од просјечних биле су сјеверно од залива Хадсон (Hudson) у Канади, преко сјеверне Аљаске и сусједног Бофоровог (Beaufort)   мора, затим на сјевероистоку Мексика, и у азијском појасу од истока до запада,  почев од Монголије преко  Кине до Корејског полуострва.

На јужној хемисфери температуре су биле изнад просјека у већем дијелу Аустралије, а највеће аномалије су се јавиле на сјеверу земље. У већем дијелу Јужне Америке температуре су такође биле више од просјека. Температуре су биле знатно изнад просјека на истоку Антарктика, али је било хладније од просјека на већем дијелу западног Антарктика. Источни Бразил и централна јужна Африка такође су били хладнији од просјека.

Температуре ваздуха су и даље биле испод просјека у великим дијеловима тропског и суптропског источног Тихог океана. Сјеверни Пацифик је уопштено имао изнадпросјечне температуре, као и извантропски сјеверни Атлантик, при чему су се услови у првом дијелу називали „морским топлотним таласом“. Температуре су биле више од просјека у Индијском океану и западном Ведел (Weddell) мору, те на његовом сјеверу изнад јужног Атлантског океана, док су се необично ниске температуре јављале изнад  океана на јужној хемисфери и на југу Африке. У другим дијеловима јужнохемисферског океана услови су били мијешани.

Глобално, август 2021 је био:

  • 0,31 ° С топлије од просјека за период 1991-2020 за август
  • температурно врло сличан августу је био 2017. године, што ове двије године чини заједничким трећим најтоплијим августом
  • хладније за само 0,1 ° С у односу на август 2016. године, иначе најтоплији август у историји

, а  хладније за само 0,05 ° С у односу на август 2019, други најтоплији август.

Што се тиче падавина и влаге:

  • У августу 2021. године у централној Европи, балтичком региону и у руском и турском црноморском региону услови су били  влажнији  од просјечних.
  • У августу 2021. године у САД-у су пале надпросјечне количине падавина, одражавајући оне ефекте које су направили урагани Ида и Хенри (Ida and Henri, док су на јужној хемисфери доминирали сувљи услови од просјека.
  • Европско љето (јун-август) обиљежено је условима који су влажнији од просјека у централној Европи погођеној поплавама, и сушнијима од просјека на југу и сјевероистоку.

Током августа 2021. године, већина јужне Европе била је сувља од просјека, у смислу падавина, као и влажности земљишта и релативне влажности. Око Јадранског мора и на Балкану влажност тла била је посебно испод просјека. У сјеверној Европи услови су били мјешовитији. Док су падавине биле испод просјека у већем дијелу Француске, Велике Британије, Ирске, Исланда и јужне Норвешке, већина централне Европе и региона Балтичког мора имали су влажније услове од просјека за све показатеље. Падавине су такође биле знатно изнад просека дуж дијелова Црног мора, што је довело до поплава и на сјеверу Турске и на југу Русије.

Приредио Игор Ковачић,дипл.метеоролог