СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 22. MART 2020. године

image_pdfimage_print

Свјетски дан вода (енгл. World Water Day) обиљежава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обиљежава и временом, значај овог дана је почео да расте.

Овим даном Уједињене нације желе да подсјете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима свјета.

Такође, од 2005. године до 2015. године се обиљежава деценија вода, тако да Свјетски дан вода има посебан значај ових година. Вода има непроцјењив значај у еволуцији живог свјета. Вода практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у свјетском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима – водоснабдјевању, индустрији, саобраћају и другим дјелатностима. Глобална потрошња воде се повећава сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km кубних представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде.

При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс.

 

Статистика

 

  • 50% текућих вода је трајно уништено.
  • Најквалитетнију воду имају Финска, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија .
  • Човјеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно – за пиће, прање, кување и санитарије. Још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум.

 

Сваке године Уједињене нације , сходно ситуацији везано за воде на планети Земљи, се фокусирају на одређену тему која се наглашава у тој години.

У 2020. години за тему је изабрана тема „Вода и климатске промјене“ (WATER AND CLIMATE CHANGE) која је подијељена у три тематске цјелине:

 

Вода помаже у борби против климатских промјена


Борба против климатских промјена отвориће огромне могућности за привреду у многим областима. Морамо да користимо  производне системе који  много ефикасније користе воду.

Како глобална популација расте, тако расте и потражња за водом, која на многим мјестима исцрпљује природне ресурсе и штети животној средини. Рјешења укључују заштиту природних абсорбената угљеника као што су океани и мочварна подручја, прихватање климатски паметних пољопривредних техника и повећање сигурне употребе отпадних вода.

Вода је наш најдрагоцјенији ресурс – морамо је користити одговорније. Морамо уравнотежити све потребе за водом у друштву, истовремено осигуравајући да најсиромашнији људи не остану без воде.

 

Не можемо себи приуштити да чекамо

 

Одлагање дјеловања на климатске промјене  готово је једнако опасно као и негирање  климатских промјена. Свака земља на свијету мора брже радити.

Екстремни временски догађаји чине воду оскуднијом, непредвидљивијом или загађенијом.

Људима је потребна вода да би преживјели, као и сви системи на које се ослањамо: санитет, здравствена заштита, образовање, бизнис и индустрија.

Акциони планови за борбу против климатских промјена морају бити интегрисани кроз различите секторе и координисани преко граница и морају имати једно заједничко: сигурно и одрживо управљање водама.

 

Свако мора да одигра своју улогу

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш рекао је: „Упозорења су неопходна. Али страх неће довршити посао. ”

Да, климатске промјене могу бити забрињавајуће и застрашујуће али постоји један једноставан корак који одмах морамо предузети који ће донети велику разултате: не трошите воду.