Споразум о сарадњи са “INGV” из Рима

image_pdfimage_print

Споразум о сарадњи између Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia INGV из Рима и Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске потписан је 21.05.2009. године.

Споразумом је дефинисано сљедеће:

  • Опис сарадње: Први корак у овој сарадњи је инсталација широкопојасне сеизмолошке станице у Бањој Луци која ће бити дио Медитеранске мреже (MedNet). Подаци који се добију са ове станице биће у реалном времену интегрисани у базу података Италијанске државне мреже и Сеизмолошке мреже Републике Српске.
  • Ресурси:INGV ће обезбиједити сву техничку опрему која укључује сеизмометре,акцелерометар, дигитализатор и сву опрему неопходну за прикупљање, архивирање и расподјелу података у реалном времену. INGV је одговоран за оправку и замјену неисправне опреме и сносиће трошкове одржавања.Уређаји не смију бити коришћени у комерцијалне сврхе.
    РХМЗ обезбјеђује услове за смјештај сеизмолошке станице као и  локалну подршку за инсталацију, рад и одржавање станице у раду.
  • Располагање подацима: Подаци прикупљени овом станицом биће расположиви у реалном времену РХМЗ-у и INGV-у и међународној сеизмолошкој заједници за мониторинг сеизмичке активности и научна истраживања.