Промјењљиво вријеме, линија нестабилности и транспорт пијеска из Африке 14.маја

image_pdfimage_print

Тринаестог на четрнаести мај се успоставља југозападно висинско стријање са адвекцијом топлог ваздуха, па је јутро 14.маја било топло (температуре од 12°С Нови Град, 20°С Бања Лука до 24°С Зворник) и промјењљиво облачно вријеме, а у тој струји се са Јадрана на копно премјештала линија нестабилности са влагом и припадајућом облачношћу, на којој су се формирале језгре нестабилности, и то прво у планиском ланцу Динарида гдје је успоно висинско струјање било значајно. Формирале су се језгре кумулонимбуса (Cb) висине од 7 до 10 км висине, дајући пљускове и грмљавинске процесе, од југозапада (Дрвар, Мркоњић Град), затим јужно од Бањалуке (Челинац и Котор Варош), да би се премјештале према Посавини. Брзо су  губиле на снази, па су се кумулонимбуси (Cb) угасили већ након сат, два.

Слике у прилогу показују формирање линије нестабилности и њено премјештање са сателитским сликама муња, те радарским сликама зона падавина и пљускова са грмљавинским процесима.

Занимљивост овог проласка линије нестабилности је у томе да није била видљива на глобалним моделима нумеричке прогнозе, а поједини модели са већом резолуцијом су давали понегдје локалне падавине, али ни близу на мјестима гдје су се десиле и не подржавајући да ће бити организоване уз линију нестабилности (осим два модела (ARPAGE и HIRLAM). Овакве ситуације се често дешавају при јужним висинским струјањима, када је тешко предвидјети гдје ће се десити падавине. Утицај Динарских планина је пресудан, уз детаљно познавање висинског струјања на малим растојањима, те познавање поља притиска и његове тенденције у периоду од неколико часова.

Поред тога јака југозападна струја је донијела и пијесак из Африке, тако да је киша била жута и оставила је пијесак по аутима у региону (Хрватска, БиХ и Србија). Следећа слика приказује сателитску слику на којој се јасно види прашина која се транспортује у јакој југозападној стуји. Транспорт пијеска се најбоље види изнад Хрватске гдје није било облака.

1442укупно посјета,1посјета данас