Продор хладног арктичког ваздуха, обилније падавине, захлађење и снијег у вишим предјелима, 5. и 6. маја 2019.

image_pdfimage_print

Почетком маја мјесеца је Европу  захватило погоршање времена уз * врло ријетку *  појаву арктичке хладноће . Продор арктичког хладног ваздуха (ваздушна маса потиче из арктичког региона) се протеклих неколико дана, јаким меридионалним током премјештала преко западне и централне Европе далеко јужније ка Медитерану, гдје се формирао висински Ђеновски циклон, те  у току недјеље и понедјељка (06.маја) премјештао у Јадран и затим на западни Балкан.

Његово кретање ће се наставити према истоку. У протеклих дан, два у западној и средњој Европи су температуре биле  много ниже од нормалне за ово доба године са високим ризиком за озбиљне штетне јутарње мразеве у многим деловима источне, централне, западне Европе и Балканског полуострва од недеље до сриједе! Поред тога било је доста снијежних падавина широм Европе и у нижим предјелима. Накратко се вратила права зима.

Иначе, треба напоменути да су сви нумерички модели и до 10 дана унапријед дали у прогнози продор ове хладне ваздушне масе.

Степен хладноће је прегледо дат на слици аномалије температуре на висинској карти АТ850 (1500м надморске висине):

У нашим предјелима утицај циклона се осјетио већ у недјељу, донио је кишу а у планинама сусњежицу и снијег, тако да је у понедјељак ујутро снијежни покривач забиљежен у планинама а на западу и југозападу Крајине и у нижим брдовитим предјелима. У осам часова Дринић је имао 7, Хан Пјесак 2 а Чемерно 1 цм новог снијега. Према извјештајима становника снијежни покривач је забјелио и Кнежево, а знатни покривач је на Ланишту блокирао саобраћај.

Иначе појава снијежног покривача у мају мјесецу је веома ријетка појава, посебно за низију. У планинама се снијег у мају мјесецу јавља ријетко, свских 10 до 15 година. Нпр. у Дринићу је забиљежен 1957 (када је и у региону била јака зима са великим снијегом (примјер Хрватска)), 1961, 1970, 1980, 1985 и 2012. године.

У наставку доносимо фотографије преузете са портала Разбудилник РТРС.

Игор Ковачић, дипломирани метеоролог