Преглед активности у оквиру пројекта „Ризик од суше у дунавском региону“

image_pdfimage_print

 

 

У току је пројекат „Ризик од суше у дунавском региону“, у којем Републички хидрометеоролошки завод учествује од почетка као партнер у пројекту. Проjекат траје до септембра 2019. године.

У току је редовно извјештавање са терена путем упитника који се на седмичној бази трансформишу у мапе.

У мају мјесецу у периоду од 6-8. маја у Бечу одржана је Национална конференција, на којој је поред представника Институције и ресорног министарства, учешће узело још око 70 учесника из региона.

На конференцији су представљени резултати као и закључци на основу којих се може побољшати борба против суше проактивним дјеловањем. Учествовали су и представници  званичних политичких институција држава, који су за округлим столом износили стратегије које се проводе у циљу смањења штете које ова појава узрокује. Генерални закључак је да је потребна већа комуникација између држава чланица пројекта како би се подаци везани за мониторинг суше брже преносили и тако утицали да се убрза превентивно дјеловање и на тај начин смањи негативан утицај суше који она има на наше друштво.

Републички хидрометеоролошки завод у наредном периоду очекује финализација израде Стратегије борбе од суше у којем активно учествује заједно са осталим партнерима у Пројекту.

Информативни линкови:

113укупно посјета,1посјета данас