ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ ЗА ОБАВЈЕШТАВАЊЕ

posted in: Занимљивости | 0
image_pdfimage_print

У Сарајеву је 11.02.2020 године потписан Протокол за обавјештавање институција о прогнози поплава за ријеке Врбас, Уну и Сану. Потписивањем Протокола обиљежен је завршетак активности на развоју система прогнозе и раног упозоравања на поплаве у сливовима наведених ријека.

Протоколом се дефинишу улоге институција у процесу обавјештавања о могућим поплавама. На тај начин осигураће се да информација о надолазећој поплави на вријеме стигне до угрожених подручја како би се општине припремиле и брзо реаговале.

Протокол су потписали Мирослав Миловановић, директор Јавне установе “Воде Српске”, Сејад Делић директор Агенције за водно подручје ријеке Саве, Алмир Биједић, директор Федералног хидрометеоролошког завода Босне и Херцеговине и Дарко Боројевић, в.д. директор Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Систем раног упозоравања на поплаве, развијен у оквиру УНДП пројекта „Интегрисања климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас“ био је први након поплава 2014. године и успостављањем система оперативног мониторинга хидролошких и метеоролошких параметара у сливу ријеке Врбас током 2015. године који функционише и данас, створили су се услови за развој система прогнозе поплава који ће свакако, правовременом најавом, значајно смањити штете проузроковане поплавама.