“Помоћ БиХ у побољшању квалитета ваздуха и управљања квалитетом ваздуха”

posted in: Занимљивости | 0
image_pdfimage_print

За чистији ваздух 3,6 милиона евра

Квалитет ваздуха има значајан утицај на здравље и животни вијек људи, а како би онај који удише становништво Српске и БиХ био чистији, у наредне три године спроводиће се пројекат чија је укупна вриједност 3,6 милиона евра.

Пројекат под називом “Помоћ БиХ у побољшању квалитета ваздуха и управљања квалитетом ваздуха” финансира Шведска развојна агенција (СИДА), а имплементира шведска Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) на територији цијеле БиХ. Реализацијом пројекта, између осталог, предвиђено је успостављање референтне лабораторије за мониторинг квалитета ваздуха, о чему су петак у Бањалуци разговарали министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић и министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Борис Пашалић, те представници Републичког хидрометеоролошког завода, Института за заштиту и екологију и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Директор Хидрометеоролошког завода Томислав Шајић појаснио је да су пројектом, осим успостављања референтне лабораторије, предвиђене и бројне друге активности, од формирања базе података о квалитету ваздуха, набавке опреме за мониторинг, до израде студије за идентификацију извора загађења ваздуха.

Пројекат садржи све неопходне компоненте за повећање броја мјерних станица, успостављање јединствених процедура у мјерењу, контроли и провјери валидности.

409укупно посјета,1посјета данас