ПОЧЕТАК ЈЕСЕНИ 22. септембар 2020.

image_pdfimage_print

22 септембра у 15:30 почиње јесен, када наступа равнодневница (једнако трајање дана и ноћи), након чега се наставља скраћивање трајања обданице. Јесен траје 90 дана, до 21.12.2020. године кад почиње зима (најкраћи дан а најдужа ноћ).

Климатолошки, јесен је почела првог септембра, а септембар је доније изузетно лијепо, веома топло и суво вријеме. Ако не би убројали падавине од првог септембра, које су се десиле последњег дана августа, свих двадесет дана је било суво, са љетњим дневним температурама. Средње темературе за ове прве двије декаде септембра, спадају у категорију изнад и знатно изнад просјека за ово доба године (топлије је за 2 до 4 степена целзијуса од дугогодишњег просјека). Владала је суша у свим регионима и крајевима.

Почетак јесени ћемо такође дочекати са изнадпросјечно топлим временом, али и постепеном промјеном. Појава пљускова уз лабилизацију атмосфере, најавиће наглу и знатну промјену времена. У петак ће почети та промјена са јаким вјетровима , кишом и грмљавином. Наставиће се за дане викенда обилнијим падавинама и падом температуре.  Детаљније читајте у најавама прогностичке службе РХМЗ Републике Српске, кроз билтене прогнозе.