Почела са радом аутоматска агрометеоролошка станица у Шамцу

posted in: Занимљивости | 0
image_pdfimage_print

Дана, 19.06.2020 године у Шамцу је званично пуштена у рад нова агрометоеорлошка станица, једна од пет добијених станица од владe Јапана као вид помоћи Републици Српској кроз набавку опреме јапанских произвођача.

Станицу је званично пустио у рад директор Републичког хидрометеоролошког завода Бања Лука, Дарко Боројевић који је истакао да је вриједност ове добијене станице око 100 000 КМ,  те да иста треба да допринесе побољшању аграрног сектора кроз праћење агрометеоролошких параметара. Истакао је да је приликом одабира локација поред територијалне расподјеле у обзир узета и заступљеност пољопривредне производње, те је локација у Шамцу, поред остале четири, препозната као значајна.

Присутни су, поред Републичког хидрометеоролошког завода били и помоћник министра пољопривреде Милан Гаврић са представницима министарства, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, представници административне службе Општине, чланови и представници различитих пољопривредних удружења, те други заинтересовани корисници који ће кроз праћење агрометеоролошких параметара лакше и квалитетније обављати своју пољопривредну производњу.

Републички Хидрометеоролошки завод Републике Српске добио је 5 агрометеоролошких станица, вриједности 450 000 КМ, донација Владе Јапана, које треба да доприносу побољшању аграрног сектора Републике Српске кроз праћење агрометеорлошких параметара.

Приликом одабира локација у обзир су узете територијална расподјела, али и заступљеност пољопривредне производње у региону, те су као локације одабране Слатина у близини Бања Луке, Прњавор, Шамац, Љубиње и Требиње. Три од добијених пет станица су већ постављене на локацијама : Слатина, Прњавор и Шамац, у току је постављање станице у Требињу, те остаје још постављање једне у Љубињу која је планирана у наредном периоду.

Станице мјере читав сет метеоролошких података, као што је температура и влажност, брзина вјетра и правац,ваздушни притисак, количину и тип падавина, сунчево зрачење и видљивост и сет података за агрометеоролошке анализе и прогнозе, укључујући температуру и влажност земљишта на различитим дубинама, влажност листа и висину снијега.

 

 

37669укупно посјета,2посјета данас