Пилот пројекат успостављања система ране најаве поплава у сливу Врбаса

image_pdfimage_print

У Бања Луци је, у просторијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, 29.10.2019. године одржан састанак на којем су представници Свјетске метеоролошке организације представили идеју Интегралног система ране најаве и упозорења за екстремне хидролошке и метеоролошке догађаје у Југоисточној Европи.

Као пилот подручје изабран је слив ријеке Врбас. Оштри критеријуми који су постављени у смислу испуњавања услова за пилот пројекат, у Републици Српској су били испуњени само за слив ријеке Врбас, прије свега захваљујући УНДП пројекту успостављања аутоматског метеоролошког и хидролошког мониторинга 2015. године. Основна идеја пројекта је да се искористи капацитет суперкомпјутера Европског центра за средњерочну прогнозу времена у Редингу (Велика Британија) за хидролошке моделе. На састанку је представљена идеја коришћења свих расположивих измјерених података са терена. С тим у вези, састанку су присуствовали и представници ЈУ Воде Српске, Противградне превентиве Републике Српске те представници ХЕ Бочац и Требиње који су изразили спремност да све хидролошке и метеоролошке податке којима располажу уступе за потребе пројекта. Договорени су даљи кораци у смислу успостављања система за размјену података у реалном времену те избора метеоролошких и хидролошких прогнозних модела

Договорено је да Републички хидрометеоролошки завод Републике Српке буде институција која ће координисати активности по питању пројекта.

Бања Лука

30.10.2019. године

2742укупно посјета,2посјета данас