О почетку слања података о вертикалној структури вјетра са Aeolus сателита- преносимо информацију са WMO портала

image_pdfimage_print

Нове информације о вјетровима по висини у  атмосфери Земље  са сателита Aeolus, сада се јавно објављују,

и представљају велики напредак за прогнозу времена и научно истраживање  атмосфере.

EUMETSAT је 12. Маја 2020. године почео да објављује мјерења о вертикалној дистрибуцији вјетра које ће бити доступне националним метеоролошким службама за употребу у прогнозирању времена. Ова осматрања су из првог Доплеровог ЛИДАР инструмента (детекција свјетлости и домета) (Doppler LIDAR (light detection and ranging) у свемиру на броду Aeolus, сателита Европске истраживачке свемирске агенције (ЕСА) (European Space Agency (ESA)), лансираног у августу 2018. године и названог по Aeolus-у, који је у грчкој митологији од Богова постављен за  „чувара вјетрова“.

EUMETSAT се договорио са ESA-ом да дистрибуира Aeolus производе вјетра у стварном времену (у року од три сата) европским националним метеоролошким службама и осталим корисницима његовог система за пренос података EUMETCast и светској метеоролошкој заједници путем WMO -овог глобалног телекомуникацијског система.

” Aeolus ће обезбедити прве вертикалне профиле вјетра из свемира – нешто што је WMO имао на врху своје листе неиспуњених осматрачких захтјева више од 20 година”, рекао је Mr Riishojgaard, члан  Aeolus Mission Advisory Group, одјељења за земаљски систем у одељењу за инфраструктуру WMO -а.

„Недостатак глобалне покривености осматрања вјетра ограничава наше разумјевање и предвиђање времена и климе. Подаци са Aeolus пружиће увид у то како вјетар утиче на размјену топлоте и влаге између Земљине површине и атмосфере – важни аспекти за разумјевање климатских промјена “, рекао је Mr Riishojgaard.

Aeolus од 6. маја 2020. године, преко ESAAeolus’s Aladin -овог инструмента, једаног од најсофистициранијих инструмената који је икада одпремљен у орбиту, емитује импулсе ултраљубичастог свјетла из ласера ​​и мјери допплеровски помак повратног сигнала, кроз све  слојеве атмосфере до висине 30км, те на тај начин даје профил вјетра од тла до врха атмосфере.

Европски центар за средњорочну прогнозу (ECMWF) и метеоролошке службе Француске, Њемачке, Велике Британије и Норвешке оцијенили су квалитет података и већ измјерили позитивне утицаје добијених података о вјетру у атмосфери, на нумеричку прогнозу времена на глобалном нивоу.

” ECMWF и метеоролошке службе укључене од почетка у мисији ESA већ су показале позитиван утицај Аеолусових података на нумеричко предвиђање времена”, рекао је генерални директор EUMETSAT –а, Alain Ratier.

“Сада податке Aeolus-а у скоро стварном времену преносимо према 4.000 корисника  EUMETCast -а и целој заједници WMO -а како бисмо пружили прилику сваком прогностичком центру да се упозна са новим подацима и измјери њихову вриједност.”

Aeolus је једна од ESA’s Earth Explorer, која је зацртала да покаже како нови начини осматрања Земље могу унаприједити наше разумјевање, како планета Земља делује као систем.

Директор програма ESA’s за осматрање Земље, (ESA’s Director of Earth Observation Programmes, Josef Aschbacher), рекао је: „Аеолус никада није био лака сателитска мисија да би се развио, и заиста је било потребно неколико година да се то правилно успостави систем прије него што је било могуће га лансирати. Чекање је свакако било вредно и за 20 мјесеци колико је био у орбити, добио је снагу која ће бити  од велике користи и за науку и за друштво. ”

Вијест у оригиналу можете наћи на

WMO страници:

https://public.wmo.int/en/media/news/aeolus-provides-data-earth%E2%80%99s-winds

Изјава за јавност EUMETSAT је доступна на линку: https://www.eumetsat.int/website/home/News/DAT_5002251.html

А ESA’s изјава за јавност доступна је на линку:

https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Aeolus/Aeolus_goes_public