Низак притисак изнад Атлантика и бомбогенеза

image_pdfimage_print

Низак притисак изнад Атлантика и бомбогенеза

Поље ниског притиска које се налази изнад Атлантика представља најинтензивнију екстратропску олују ове јесење сезоне. Један од утицаја које има јесте да ствара масивне таласе који се преко Атлантика шире према Ирској и Великој Британији.
Овакво поље настало је експлозивним развојем, због брзог пада притиска у току 24часа. Праг за експлозивну циклогенезу износи 24mbar у току 24h, а овде је пад питиска износио 39mbar/24h. Притисак у центру је у уторак износио чак 940mbar.
Приказ овакве масивне североатлантске олује можемо видети помоћу инфрацрвеног сателитског канала (слика 1). На слици се јасно уочава упад Атлантске ваздушне масе и како се он продубљује. Што нам говори да је експлозивна циклогенеза у току. Овакве олује називамо циклон бомбе или бомбонегеза.

Слика 1- сателитска слика циклона бомбе

Широки канал силовитих ветрова развио је масивну олују преко северног Атлантика, а тиме и велике таласе који се шире према Ирској и Великој Британији. Највиши таласи који су се очекивали могу достићи висину и око 13-14 метара, дуж обала западне Ирске, западне Сјеверне Ирске и западне Шкотске. Високи таласи могу да узрокују велику материјалну штету приобалним подручјима, а опасни су и по људске животе.

Слика 2- прогнозирана висина таласа и петодневни ветар

Градијент притиска око дубоке северноатлантске олује доводи до јаких удара ветра од 130-150 km/h, али постоји и могућности развијања силазне струје у близини језгра циклона. У тој ситуацији, развијају се снажни ветрови бржи од 160 km/h, релативно локализован млаз брзо силазног хладног ваздуха унутар дубоког екстратропског циклона који траје само неколико сати. Најинтензивнији ветрови ипак ће остати ће западније од западне Еуропе, због путање ветрова ка северу, североистоку.
Главни резултат ових силовитих ветрова јесу таласи који се развијају преко јужних делова олује где је градијент притиска највиши.

Дипл. мет.: Звездана Стојковић
Извор- Severe Weather Europe, Global Weather