Најава локано обилнијих падавина у наредних 48 часова_19.05.2020

image_pdfimage_print

НАЈАВА

У периоду (19., до 20., мај) бићемо под утицајем висинског цикона из западног Медитерана који ће се премјештати према Јадрану уз припадајући циклон у приземљу. Наши крајеви ће бити под утицајем прво топлог фронта, затим линије нестабилности, а затим циклонске циркулације која ће се попуњавати (оклудовати) и помјерати према југу Јадрана (Oтранским вратима), па ће дати  обилније падавине, у сјеверном појасу у периоду од 48 часова и веома обилне.

У уторак Ујутру облачно, уз слабу кишу на сјеверу. Током дана са кишом,  пљусковима и грмљавином, а обилније падавине се очекују на сјеверу, сјевероистоку и истоку. У току ноћи на сриједу остаје са падавинама.

На слици су приказане прогнозиране количине падавина у шесточасовним интервалима према регионима. Интензивније падавине се очекују увече и у ноћи, а највеће количине на сјеверозападу и западу а затим у централним предјелима. На југу и истоку мање. На западу се у том периоду очекују и грмљавински процеси, у зони непогоде и појачан маховит вјетар.

На слици су приказане прогнозиране падавине од 06 часова 19 маја до 06 часова 20 маја

У сриједу  Јутро облачно, са кишом и пљусковима у већини предела. Током дана повећањем нестабилности, расте интензитет падавина у централним и јужним предјелима, уз пљускове са грмљавином, могућа је појава града и суградице. Повремено ће бити и краћих сунчаних периода. Касније послеподне слабљење и делимичан престанак падавина , прво на западу и  сјеверу земље. Увече и током ноћи промјенљиво облачно, са кишом локално једино још на  истоку и југу. До јутра слабљење  и престанак падавина.

Слика приказује прогнозу шесточасовних количина падавина, а последња укупне 24 часовне падавине од 20 маја у 6 часова до 6 часова 21 маја

Слика показује прогнозиране количине падавина од 06 часова 19 маја до 06 часова 21 маја

 

Слика приказује просторну расподјелу падавина 19 и 20 маја. Највише ће их пасти уторак поподне, ноћ и пријеподне у сриједу, у складу са очекиваним премјештањем циклона.

Укупна количина падавина ће бити у сјеверној половини земље и централном појасу.

На сјеверу ће укупна количина падавина за наредних 48 часова бити на западу од 40 до 55 l/m², локално до 70, на сјеверу од 40 до 50 l/m², на истоку од 20 до 30 l/m², локално 40.

На југу мало ниже од 20 до 30 l/m², локално уз пљускове и више до 40.

6068укупно посјета,1посјета данас