1

МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА ВРЕМЕНА – СЕПТЕМБАР 2021 (синоптичка слика и вријеме, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

Сажетак: Прогноза времена за септембар у себи садржи недоумице о водећем висинском струјању, како ће се одвијати око средине мјесеца, тако да могућност грешке је повећана. Прва половина мјесеца ће протећи са доста сувог времена и температуром вишом од просијека. Биће један краћи период са високом температуром изнад 30°C. Значајније промјене времена са падавинама ће се јављати у другој половини мјесеца. Очекује се два продора свјежијег ваздуха из средње и западне Европе, који би могли завртјети двије циклонске циркулације (једну у виду Ђеновског циклона око 15., а другу око 24.септембра кад би се циклонска циркулација одвијала с центром изнад Алпа. То би полако утицало на пад температуре, па би она била примјерена овом првом јесењем мјесецу(око нормале), с даљим падом до краја мјесеца. Нема знакова да би било јачег захлађења, па ће минималне температуре бити око нормале, па чак и више од просјека. Што се тиче падавина прогноза се креће да ће оне бити око нормале или чак испод на сјеверу, у централном појасу око нормале илимало изнад , а на југу изнад за  10 до 20% од просјека. Сигнификантно је да би југ могао имати у најлошијем сценарију за  30 до 40%  више од просјечних.

 

Прогноза за септембар  2021. године

 

Прогноза за првих петнаест дана септембра

Синоптичка слика:

Првих неколико дана ће протећи у таласању западног висинског струјања и притицања топлог ваздуха. Затим ће око четвртог јачати термобарички гребен са осом изнад западног Медитерана, формирајући изражено острво високог притска преко западне Европе и Сјеверног мора. Формираће се тзв. Омега барички систем (Ω), који ће потиснути хладне ваздушне масе високо на сјевер, а упада мало свјежијег ваздуха уз промјењљиве и кишне услове ће бити у јужном Атлантику уз обалу Португала, а на истоку изнад средње Европе, захватајући дијелом и Балкан. Та ситуација је приказана на слици која слиједи:

Даљи ток висинског струјањаје је прилично неизвјесан. Један од модела (ГФС) даје да ће се поља нижег геопотенцијала спојити и одвојити потпуно оствро високих геопотенцијала на сјевер, (оствро врло топлог ваздуха на сјеверу Европе), док би у умјереном појасу плитки циклон, који се формирао у средњој Европи ретроградно кретао на запад. Балкан би био на граници те циркулације и термобаричког гребена с југа Медитерана. Ако кренемо слиједом ових циркулација по висини, од десетог септембра би поново јачао термобарички гребен изнад Балкана уз притицање (адвекцију) топлог ваздуха с југа. То би донијело затопљење, а до 13. септембра би јачали градијенти југозападног висинског струјања. Тада би се већ продубљавала висинска долина у западном Медитерану уз формирање дубоког циклона. Она би већ 14. и 15. септембра утицала на временске прилике у нашим крајевима, будућидаби се формирао Ђеновски циклон,а Балкан би био на предњој страни те циркулације.

Други сценарио доноси (ECMWF) модел. Он у својој прогнози не даје ретроградно кретање циклона у умјереним ширинама, већ  задржава „језик“ топлог ваздуха који се средњим Медитераном шири на сјевер, тако да је Балкан на граници тог система и сјеверозападног и сјеверног струјања које се простире источније уз присуство мање топле ваздушне масе.

 

Вријеме:

 

Првих неколико дана септембра ће протећи у повољним временским приликама и топлом времену, које ће накратко бити прекинуто у суботу, када ће уз зонално струјање доћи мало влаге (облачније вријеме), а због формирања плитког циклона на југу Јадрана, у јужној половини земље донијети и кишу и пљускове. Након тога недјеља доноси лијепо и сунчано вријеме са љетњим температурама. Тако ће се наставити све до сриједе 8. септембра када се очекује утицај долине са сјеверозапада која ће донијети падавине. Њих ће бити и деветог, а десетог само дио дана, након чега би услиједило побољшање. Према (ECMWF) моделу би изостале падавине, преовладавало би суво вријеме, а температуре мало умјереније у односу на ове које даје други модел (ГФС).

Након тога ушли би у период од два до три дана са врло високим температурама и изнад 33°С/35°С. Он би се завршио и врло јаким јужним вјетром те кишом, пљусковима и грмљавином, те локалним непогодана четрнаестог и петнаестог. С кишом би се наставило и на почетку друге половине септембра и уз нижу температуру за око 15°С. Наиме за шеснаести и седамнаести се очекује пад дневних температура на распон од 10°С до 15°С.

Прогнозирана количина падавина у првој седмици септембра ће бити мала,и у многоме ће зависити од сценарија који се буде остварио. У сваком случају веће и озвиљније падавине ће бити везане за крај прве половине мјесеца, посебно од  крајњег запада, па преко југозапада до југа и биће од 30 до 50l/m² (Крајина).Међутим ако се оствари сценарио формирања Ђеновске циклоне, количине у јужној половини земље могу бити и више него дупле (преко 100 l/m²)

Прогноза за других петнаест дана септембра

Синоптичка слика и вријеме:

Синоптичка ситуација друге половине септембра ће много зависити од ова два сценарија које смо предочили у дискусији првих 15.дана септембра. Но, повезивањем појединих модела и могућих ријешења одлучили смо се да слиједимо CFS модел за сезонску прогнозу, будући да се логично наставља прогноза висинског струјања. Након падавина око 15. септембра, наредних дана се ће доћи до попуњавања циклона и јачања термобаричког гребена са југа, што ће условити стабилизацију времена у периоду од 19. до 23. када ће доћи до јачања југозападног струјања и спуштање свјежијег ваздуха из средње и западне Европе према Медитерану, уз формирање висинске циклонске циркулације.

Та синоптичка ситуација је приказана на слици која слиједи:

Тиме улазимо у нови кишни период који ће се наставити и 24., те 25 и 26.септембра.

Накратко ће бити сушних периода а најдужи се очекује од 26. до 28., након чега се наставља врло промјењљиво вријеме уз југозападно струјање, и притицање влаге са мора, што ће условити повремену кишу до краја мјесеца.

У другој половини септембра би падавински режим био уобичајен за овај мјесец а количина падавина би требала бити као што је приказано на слици изнад  од 30 до 45 l/m², а од југозапада до југа  од 50 до 70 l/m², локално и више.

Погледајмо како се то све уклапа у климатолошку слику времена. Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  Оне се израђују у седмодневним периодима.

Прву половину мјесеца ће окарактерисати јужно и зонално висинско стање, са средњим вриједностима геопотенцијала око нормале, што значи да ће у наше крајеве притицати топли ваздух, а само ће у пар наврата бити замјењено освјежењима у виду пљускова или линија нестабилности. Након тога ће преовлађујуће струјање бити зонално, уз назнаку циклонске циркулације у западном Медитерану, што упућује да постоји извјесна вјероватноћа за формирање висинског циклона у Ђенови у трећој седмици, те пред крај мјесеца циклона изнад Алпа.

Темперара у првој половини мјесеца ће бити прво мало испод а затим око просјека за мјесец септембар, с тим што ће у трећој седмици бити знатно изнад просјека са љетњом температуром. Задње двије седмице доносе температуре око нормале, а крај мјесеца и пад на вриједности испод просјека.

Падавина ће бити испод просјека на почетку мјесеца и у његовој другој седмици. Након тога ће бити око нормале, што нам не сугерише детаљну слику, тако да ћемо морати промишљати на начин описан на почетку анализе. То значи да вриједности које дајемо на сликама просторне расподјеле ће бити прихватљиве у случају краћих продора и неформирања Ђеновског циклона, будући да у случају једног, а могућег и другог циклона у региону, количине ће знатно превазићи прогнозиране.

Оно што је важно препознати јесте да у оба случаја постоји позитиван сигнал да ће простор од крајњег запада, преко југозапада до југа примити обилније падавине. То је врло илустративно приказано на слици која слиједи, а приказује просторну расподјелу падавина за септембар 2021.године.

Климатолошки изгледи за септембар  2021.године

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у септембру буде мало изнад нормале у централном појасу, у Херцеговини око нормале, Најтоплији дио мјесеца ће бити у  другој и трећој седмици , а након тога око просјечних вриједности, а на крају мјесеца с трендом пада. У већини мјеста на сјеверу средња температура би била око  19°C, на истоку и дијелом централним предјелима она  би била  од 15 до 17°C, у планинама   12°C.   На југу у Херцеговини се очекује од 19 до 22°C.

Падавине:

                   

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина).

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у септембру  буду испод нормале, међутим, због сигнала да би било и два циклона у току мјесеца у нашем региону, ову прогнозу не можемо прихватити, већ промишљати на већ описан начин. У смислу тога корекција падавина би била у смислу да:  У већини мјеста од сјевера, преко централних предјела на исток до доњег Подриња количина кише ће бити од 45 до 75 l/m²,  у Крајини и на истоку више 80 до 100 l/m²,  а од крајњег запада преко југозапада до југа, од 100 до 130 l/m².

*(Биће занимљиво пратити коначну мјесечну количину, ако се успостави Ђеновски цикон чија прогноза падавина даје само у периоду његовог утицаја вриједности преко  100 l/m².)

Игор Ковачић, дипл.метеоролог

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.