МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА ВРЕМЕНА – НОВЕМБАР 2020 (синоптичка слика, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

image_pdfimage_print

Сажетак: мјесец новрмбар ће бити топлији од просјека у првој половини мјесеца, па ће посебно у првој седмици мјесеца донијети сунчано и угодно топло вријеме, Пролазно ће захладити, уз мало кише. Значајније промјене времена уз пад температуре очекује се у трећој декади, када ће постојати услови за снијег.

Климатолошки изгледи за новембар 2020.године

Температура:

                    На графикону који слиједи, су дата прогнозирана поља средње температуре, који показују да ће бити у границама око или мало испод нормале у планинском појасу и имаће вриједности (од 2 до 4°C у планинама, а мало нижим предјелима тог појаса од 4 до 6°C ), појасу према сјеверу и југу који се наслања на планине, мало изнад нормале (за један до два степена), што претворено у вриједности средње температуре је  (од 6 до 8/9°C), а локално на сјеверу и југу у ниској Херцеговини изнад нормале за  2 до 3 степена, што у вриједности средње температуре је (од 08 до 10°C на сјеверу, а на југу од 11 до 13°C).

Температура ће бити највиша у првој декади мјесеца а затим ће бити у лаганом паду према нормалним вриједностима, да би на крају (у последњој седмици) била испод просјека за новембар мјесец. Пад средње температуре по седмицама пратимо на графикону који слиједи.

Први дани новембра доносе свим крајевима температуре изнад нормале, јутарње ће бити углавном (од 05 до 10°C), а максималне дневне (од 15 до 20°C) локално и ниже. Око седмог ће захладити па ће се јавити мразеви у централном планинском појасу, али само нактатко, да би поново било релативно топло (угодно) с температуром, мало вишом од просјечне од (9 до 15°C). И друга декада новембра ће имати угодно вријеме, с температуром изнад просјека, али у лаганом паду у складу са уобичајеним трендом. Ново захлађење се прогнозира почетком треће декаде, када ће се почети јављати мразеви у вишим предјелима, а око 24.новембра и у нижим. Око 26.се прогнозира најхладније вријеме с негативним температурама у већини предјела, да би од 28. новембра наступило затопљење и задржало се до краја мјесеца.

Падавине:

                    Прогноза укупне акумулиране количине падавина за мјесец новембар даје дефицит падавина на сјеверу, изражено на сјевероистоку, мало испод просјека и око просјека у високој Херцеговини, а у најјужнијем дијелу, ниске Херцеговине и изнад просјека. Према анализираној синоптици, највећу непрецизност даје југ, гдје распон може бити од 75% од просјечних до 150% у односу на просјек. Ово се објашњава немогућношћу прецизног прогнозирања проласка циклона Средоземним морем. У већем дијелу земље се прогнозира количина падавина од 50 до 100 mm/m², на југу до  150 mm/m², локално уз мању вјероватноћу око и изнад  200 mm/m².

Више падавина се очекује у другој половини мјесеца.

Синоптика и вријеме:

Прва седмица новембра мјесеца ће протећи у доминацији термобаричког гребена уз релативно топло вријеме. Од 4.ог на пети новембар ће наши крајеви бити под утицајем висинске долине са сјевера, која преко средње Европе се премјешта према источном Балкану и Егејском мору. Тада се изнад западне Европе успоставља гребен и антициклон по свим висинама, уз присуство топлог ваздуха изнад тог дијела Европе. Утицај антициклона ће бити присутан и изнад наших крајева. Таква ситуација уз присуство термобаричког гребена ће се одржавати све до 13.новембра када се прогнозира промјена струјања на зонално уз приближавање фронта са запада.

Према садашњем излазу из модела, то погоршање ће бити пролазно и завршиће до 15. новембра, уз зонално струјање, након чега ће се то струјање таласати, а формирани циклон у Атлантику ће се полако премјештати према западном Средоземљу , а наши предјели ће бити на предњој страни тог струјања. Таква синоптичка слика даје промјењљиво и вјетровито вријеме. Утицај циклона са запада се очекује на почетку треће декаде мјесеца, тако да ће она бити окарактерисана претежно облачним временом са повременим падавинама, уз освјежење .

Значајнији пад температуре према овој прогнози се очекује око 25.новембра уз јаче захлађење које може донијети и снијег у наше крајеве.

То не би био крај циклонске циркулације. Док изнад наших крајева пролазно јача сјеверозападно струјање са запада се отвара нова висинска долина која ће се до краја мјесеца смјештати у западно Средоземље а ми ћемо бити на предњој страни тог система, уз нове али не превише обилне падавине.

 

Игор Ковачић, дипл.метеоролог

 

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)

 

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.

Attachments

Датотека Објашњење Величина датотеке Преузимање
jpg слика 4 71 KB 18