МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА – MAJ 2021

image_pdfimage_print

(синоптичка слика и вријеме, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

Сажетак: У првој половини мјесеца нас очекује дужи период врло топлог времена (љетне временске прилике и температуре) са мање падавина, те претежно суво. Друга половина мјесеца ће бити са „нормалним“ температурним и падавинским условима, посебно у трећој декади мјесеца. Тада ће бити врло промјењљиво вријеме, уз честе поподневне, пљускове а преко дана уз сунчано или промјењљиво суво вријеме. Посебно нестабилан период се очекује од 22. до 27. маја.

Прогноза за MAJ  2021. године

 

Прогноза за првих петнаест дана маја

Синоптичка слика и вријеме:

Првих пет-шест дана маја мјесеца ће преовладавати југозападно и западно висинско струјање, уз његово таласање. Пролазно ће бити и са јаким вјетром (02.маја). На сјеверу ће бити присутне свјежије ваздушне масе, а јужније топлије.  Пролазно у понедјељак 03.маја ће нешто свјежијег ваздуха продрети и на западни Балкан, па ће након топлог времена доћи до краткотрајног пада температуре. Затим, већ четвртог јача поље повишеног притиска и долази до поновног  раста температуре. Тај период ће бити с промјењљивом облачношћу и претежно сув. Ту и тамо само са мало пролазне кише, која неће битно утицати на цјелокупну слику лијепог времена.

Од осмог маја се очекује изражено јачање термобаричког гребена уз даљи раст температуре, што ће се задржати све до тринаестог маја. Температура ће у том периоду бити љетња, у већини мјеста изнад  30°C, па локално и до 35°C. И ноћи ће бити угодне, с температуром изнад просјека. Најтоплији дани ће бити 11. и 12. мај, након чега нас очекује постепени пад температуре.

Док изнад Балкана, централног и источног Средоземља буде притицао топли ваздух са југа, у западно Средоземљу ће се спустити хладнији и влажнији ваздух са Атлантика уз формирање висинског циклона. Циклон ће се продубљавати и полако премјештати источно према Италији. Његов утицај на вријеме у нашим крајевима ће се осјетити између тринаестог и четрнаестог. Значајније нестабилности с грмљавинама и локаним непогодама се очекују петнаестог и шеснаестог, када ће бити и локално обилнијих пљусковитих падавина.

Следећа слика приказује прогнозирану минималну и максималну температуру петнаестог и шеснаестог маја, те количину падавина при падавинама:

Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  Оне се израђују у седмодневним периодима. На основу тога ћемо  у наставку донијети рекапитулацију првих петнаест дана и прогнозу развоја синоптичких прилика за другу половину мјесеца маја.

Темперара у првој половини мјесеца ће бити изнад просјека за мјесец мај, с тим што ће средина друге седмице бити знатно изнад просјека са љетњом температуром. Падавина ће бити мало, знатно испод просјека. Прве значајније падавине очекујемо пред крај друге седмице.

Укупна количина падавина у првој половини мјесеца се прогнозира да ће бити од 30 до 40 l/m², локално у централном планинском појасуи на истоку и знатно више, од 60 до 80l/m². Узрок овоме ће бити локални грмљавински процеси.

Изгледи времена за других петнаест дана маја

Синоптичка слика и вријеме:

 У периоду до двадесетог маја се очекује прво сјеверозападно струјање уз нешто нижу температуру, око просјека и затим њен полагани раст, што ће условити повремене пљускове. Тако да ће главна карактеристика времена бити промјењљиво облачно вријеме с доста сувих периода , те условима за повремене пљускове. Према 20.мају поново се очекује продубљавање циклонске циркулације у западном Средоземљу, која ће се преносити и на Јадран и западни Балкан. Јачи утицај те циркулације се очекује у периоду од 23. до 27.маја, када би било са честом кишом и пљусковима. Слика која слиједи показује временске прилике од 22. до 25.маја. Очекује се да Балкан, средње и западно Средоземље и западна Европа, буду под утицајем простране циклонске циркулације, која погодује развоју облака нестабилности.

У том периоду неће бити знатних осцилација температуре, већ ће бити релативно топло, преко дана сунчано или са сунчаним интервалима а послеподне са пљусковима и грмљавином. Максималне дневне температуре ће бити од 22 до 27°C , на сјеверу и неколико степени више. Због пљускова и присусва влаге, биће повремено и спарно.

На сликама је приказана синоптичка ситуација до 25.маја, а сличне прилике би се наставиле и наредна два дана, након чега би дошло до побољшања уз више сувог времена. До краја мјесеца без продора са сјеверозапада, уз пролазно јачање термобаричког гребена, а нестабилности, ријеђе и из дана у дан у различитим дијеловима земље. Нова промјена времена тек пред крај мјесеца.

Овакве временске прилике условиће да средња температура буде у оквирима нормале, такође и падавине.

Треба напоменути да се прогнозиране количине у два главна модела која се користе у прогнози се значајно разликују. Узрок томе је пљусковит карактер падавина који се очекује и различит утицај циклонске циркулације из Средоземља. Њиховов утицај на количину падавина може много варирати, па ове приказане количине треба прихватити само оквирно. Стварна слика се може зато знатно разликовати од ове прогнозиране. У доста предјела ће укупна количина бити испод просјека, често и око просјека, а локално и изнад просјека. Те изнадпросјечне количине су највјероватније у централном и планинском појасу земље.

Климатолошки изгледи за МАЈ  2021.године

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у мају буде мало изнад нормале у Херцеговини, за два до три степена у већем дијелу земље а на сјеверу и до четири степена. Најтоплији дио мјесеца ће бити у другој седмици мјесеца, а у другој половини мјесеца око просјечних вриједности. У већини мјеста на сјеверу средња температура је око 16°C, гдје према прогнози, овог маја може имати вриједности 19 до 20°C. На истоку и дијелом централним предјелима она је од 14 до 16°C, па би прогнозирана могла бити и до 17°C.

У вишим предјелима  средња мјесечна за мај је од 10 до 12°C, тако да би овога маја она могла бити до 14°C.

 Падавине:

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина).

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у мају буду испод нормале,осим истока, сјевероистока и централних предјела. Међутим, због промјењљивости временских прилика и честих нестабилности, ово треба посматрати оквирно јер ће се локално слика разликовати, уз очекивања да још буде региона са падавинама око и изнад просјека, што је већ описано. У већини мјеста количина кише ће бити од 50 до 80 l/m², на истоку и више, локално од 100 до 120 l/m².

Игор Ковачић, дипл.метеоролог

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)   

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

                       Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.