МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА ВРЕМЕНА – АВГУСТ 2021 (синоптичка слика и вријеме, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

image_pdfimage_print

Сажетак: Мјесец август ће бити топлији од просјека а тај допринос ће у највећој мјери дати прве двије декаде мјесеца, поред тога због преовлађујућег јужног струјања у том периоду, очекивани гронтални поремећаји даће локалне непогоде са јаким пљусковима.  Слична прогноза је за падавине, мада са много мањом сигурношћу за количину, која ће бити испод нормале у доста мјеста. У централном појасу (Крајина и сарајевско романијска регија и средње Подриње) прогноза показује да би падавине биле локално за 10 до 20% више од просјека. Сигнификантно је да би југ имао мањак падавина за  20 до 30% од просјечних.

Прогноза за првих петнаест дана августа

Синоптичка слика и вријеме:

Цијели период ће протећи у таласању југозападног и западног висинског струјања. Висински циклонће се задржавати изнад Атлантика и западне Европе а поље повишеног притиска и термобаричког гребена изнад централног Медитерана. У таквојситуацији временске прилике ће бити у складу са годишњим добом. Јутра ће бити угодна,а дани топли и врло топли. Првих седам дана ће бити с температуром око нормале а затим нас очекује пик поново веома врућег времена, (око осмог), да бинакон тога температура поново мало опала али и даље остала у границама љетњих. Што се тиче падавина оћекују се да буду у виду пљускова,приликом проласка фронталних система, петог и шестог а затим између деветог и десетог. Очекују се јаче локалне непогоде. Укупна количина падавина ће бити мала, и биће везана за локалне зоне пљускова и локалних непогода. Након тога до средине мјесеца углавном суво уз зонално струјање и температуре од 30 до 33 степена целзијуса, на сјеверу и југу до 35°С.

Слику акумулиране количине падавина за прве двије седмице дата је слици која слиједи.

Прогнозирана количина падавина у првој седмици августа, ће локално бити и виша, на југозападу и западу и од 20 до 30 l/m² (Крајина). Друга седмица ће бити сушнија и донијеће само локалне пљускове, тако да дефицит влаге ће и даље бити присутан.

Прогноза за других петнаест дана августа

Синоптичка слика и вријеме:

Других петнаест дана мјесеца августа започеће зоналним струјањем, које ће ублажити температуре и спустити их у оквир нормале, уз пар пролазних пљусковитих послеподнева. Израженија промјена времена се очекује на почетку треће декаде августа, када се очекује значајнији продор са сјеверозапада, који ће условити кишу и пад температуре, до испод просјечних. Јутарње ће у вишим предјелима пасти испод 10 °С, а дневне ће бити од 20 до 25°С. У периоду до 23.августа биће повремено са кишом а укупна количина падавина која се очекује је од 20 до 30 l/m².

Након тога до 26.августа струјање ће бити слабоградијентно и углавном сјеверозападно. Температуре ће углавном бити субљетње и ниже љетње (око нормале). „6.августа струјање окреће на сјевероисточно уз прилив свјежијег ваздуха са сјевероистока Европе, а термобарички гребен јача на западу Европе.

Накратко након тога до пред крај мјесеца ће поново јачати термобарички гребен уз пораст температуре, све до пред крај мјесеца. То ће бити један краћи период температура око и изнад 30 степени. На самом крају мјесеца кретање скреће на сјеверозападно уз поновно јаче захлађење:

Погледајмо како се то све уклапа у климатолошку слику времена: Прву половину мјесеца ће окарактерисати јужно висинско стање, са средњим вриједностима геопотенцијала око или мало изнад нормале, што значи да ће у наше крајеве притицати топли ваздух, а само ће у пар наврата бити замјењено освјежењима у виду пљускова или линија нестабилности.Након тога ће преовлађујуће струјање бити зонално,чиме ће притицање веома топлог ваздуха са југа бити замјењено ваздухом умјерених ширина, што значи блаже љетње услове. За крај мјесеца се очекује да струјање буде у оквиру висинске долине, што ће донијети пад температуре.

Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  Оне се израђују у седмодневним периодима.

Темперара у првој половини мјесеца ће бити око просјека за мјесец август, с тим што ће након средине друге седмице бити знатно изнад просјека са високом љетњом температуром. Падавина ће бити око или мало испод просјека. Дање ни температура ни падавине не показујупосебан тренд већ да ће бити око нормале за мјесец август. Прогнозирана количина падавина за трећу и четврту декаду је приказана на слици која слиједи:

Последља седмица би била кишнија,уодносу на претходну. Укупна количина падавина у августу мјесецу се прогнозира да ће бити око нормале или мало испод, од 30 до 60 l/m² , локално у Крајини и централном планинском појасу и на истоку,  знатно више, од 60  до 80 l/m² (Крајина, Сарајевско романијска регија и Подриње). Узрок овоме ће бити локални грмљавински процеси и локалне непогоде које дају јаке и обилне пљускове.

Климатолошки изгледи за АВГУСТ  2021.године

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у августу буде мало изнад нормале у Херцеговини, за два до три степена у већем дијелу земље а на сјеверу и до четири степена. Најтоплији дио мјесеца ће бити у прве двије седмице  мјесеца, а након тога око просјечних вриједности или мало више. У већини мјеста на сјеверу средња температура би била око  24°C, на истоку и дијелом централним предјелима она  би била  од 20 до 22°C, у планинама   19°C.   На југу у Херцеговини се очекује од 23 до 25°C.

Падавине:

                   

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина)

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у јуну буду испод нормале,. Међутим, због промјењљивости и карактера временских прилика (чести пљускови и локалне непогоде),  ово треба посматрати оквирно јер ће се локално слика разликовати, уз очекивања да још буде региона са падавинама око и изнад просјека, што је већ описано. У већини мјеста количина кише ће бити од 30 до 60 l/m²,  у Крајини и на истоку и више, локално На југ испод просјека од 20 до 30 l/m².

Игор Ковачић, дипл.метеоролог

Сажетак: Мјесец август ће бити топлији од просјека а тај допринос ће у највећој мјери дати прве двије декаде мјесеца, поред тога због преовлађујућег јужног струјања у том периоду, очекивани гронтални поремећаји даће локалне непогоде са јаким пљусковима.  Слична прогноза је за падавине, мада са много мањом сигурношћу за количину, која ће бити испод нормале у доста мјеста. У централном појасу (Крајина и сарајевско романијска регија и средње Подриње) прогноза показује да би падавине биле локално за 10 до 20% више од просјека. Сигнификантно је да би југ имао мањак падавина за  20 до 30% од просјечних.

 

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.