Јаче погоршање времена са обилнијим падавинама, снијегом и знатним падом температуре, 06.04.2021.

Шестог априла ће доћи до премјештања хладног фронта преко нашег подручја у израженој југозападној струји, на предњој страни долине из западне Европе, уз притицање знатно хладнијег ваздуха.

Шестог априла ујутро на западу и сјеверозападу Крајине ће бити слабог мраза, с минималном температура ваздуха од -1°С/-2°С.

Током дана ће обилнијих падавина, прво кише, затим сусњежице и онда снијега, бити на сјеверозападу, централним планинским крајевима и југозападу. Доћи ће до формирања снежног покривача на планинама, али се он очекује и у приземним крајевима послеподне, уз пад температуре. Тај пад температуре по висини ће бити брз и знатан (од послеподнева до јутра 07.априла на 1500m надморске висине, температура ће се снизити на -8°С), тако да према вечери је очекивати и пад температуре испод нуле прво на планинама, затим у Крајини, те до јутра у свим предјелима.

08.априла ујутро ће бити такође са мразем, за нијансу блажим него седмог априла.

Овакаве нагле промјене времена су веома честе у априлу мјесецу, те за воћаре су увијек зебња. Они доносе захлађење и мраз, који у овој фази развоја воћних култура, посебно брескве, кајсије, крушке и јабуке, могу  проузроковати велике штете.

Према прогнозном материјалу потенцијалну опаснос од мраза имамо у цијелом сјеверном појасу Републике Српске, израженије на сјеверозападу, западу  и југозападу Крајине, те у средњем и горњем току ријеке Дрине. Поред тога очекује се киша и снијег, који ће се у извјесној мјери задржавати на стаблима.

Период највеће опасности: ноћ од шестог на седми, до јутра седмог априла, те осмог априла али нешто у мањој мјери.

У наставку доносимо графичке приказе прогнозе температуре, на основу које се може добити и визуелна слика распреда температуре у одређеним терминима:

Што се тиче снијежног покривача, прогноза је следећа:

У низији ће га бити око 5cm, нешто више у нижим предјелима на сјеверозападу и западу, те на истоку,  најмање у Посавини и Семберији. У брдовитом и нижим планинским предјелима од 8cm  до 15cm, у вишим планинским предјелима око 20cm, или чак локално и више.

Графички приказ снијежног покривача  седмог априла од поноћи до јутра:

Игор Ковачић , дипл.метеоролог