Изгледи времена за ЈУН 2021.године

image_pdfimage_print

МЈЕСЕЧНИ ИЗГЛЕДИ ВРЕМЕНА ВРЕМЕНА – ЈУН 2021

(синоптичка слика и вријеме, температура, падавине и одступања од средњих вриједности)

 

Прогноза за ЈУН  2021. године

 

Прогноза за првих петнаест дана јуна

Синоптичка слика и вријеме:

Првих пет дана јуна мјесеца ће бити у знаку јачања термобаричког гребена што ће условити стабилизацију временских прилика. Преовладаваће сунчано,а због присуства свјежије ваздушне масе, дневно загријавање атмосфере ће полагано повишавати температуру. Првих дана ће она ићи до 22/23°С, а затим пред крај седмице у већини крајева ће прећи љетни праг од 25°С, и на сјеверу и југу бити и до 28°С. Но без обзира на то, прва седмица  ће бити с температуром испод просјека за јун мјесец.

Око седмог јуна по висини слаби гребен и повлачи се јужније а  изнад наших крајева утицај шире два циклонална система, један изнад Ђенове и други изнад Црног мора и Молдавије. Они ће се спојити у један циклон које ће све до 14.јуна се одржавати изнад Балкана. То значи да у том периоду, почев  од шестог поново нас очекује нестабилно вријеме с честом кишом и грмљавином. Највише нестабилности и кише се очекује 7. и 8. јуна, а затим слабије и изолованије. Та два дана могу донијети и локалних непогода.  Смиривање прилика и више сувог времена једанаестог и дванаесто, а затим још два дана са мало чешћим нестабилностима. Температура у том периоду поново мало нижа, углавномдо 22°С. Петнаести и шеснаести ће бити суви уз поновни јачи раст температуре, али до неких 25/27°С. Дакле цијели овај период ће бити у границама суб љетњих температура, без јачег загријавања атмосфере преко 30°С.  Прве седмице суво а друге са умјереним локално и обилнијим падавинама. Слику акумулиране количине падавина за прве двије седмице дата је слици која слиједи.

Прогнозирана количина падавина у другој седмици јуна, ће локално бити и виша, у централном појасу и од 20 до 30 l/m²(Крајина и Подриње).

Прогноза за других петнаест дана јуна

Синоптичка слика и вријеме:

И других петнаест дана мјесеца јуна ће задржати карактер промјењљивог времена уз осцилације температуре. Наставиће се са зоналним висинским струјањем и „упадом свјежијег ваздуха умјерених ширина измељу 26 и 27.јуна које ће донијети ново освјежење и мали пад температуре. Јутра ће бити поново с температуром око 10, и мало испод десет степени, а дневне око 20.

Након тога до краја друге декаде и на почетку треће, према прогнози,  коначно би јачао термобарички гребен и притицање топлог ваздуха из Африке уз знатни пораст температура, па ће бити изнад 30 степени.

Међутим ако се оствари прогнозирана синоптичка слика, око 22.јуна након израженог југозападног струјања, би се нарушавао гребен, уз приближавање висинске долине са запада и хладног фронта. То би донијело пролазну кишу, затим суво вријеме и мало угоднијутемпературу поново у границама 23/27 °С. Али то ће омогућити и отворити пут даљем приливу свјежијег ваздуха са сјеверозапада, што ће резултирати новим падавинама око 24. и значајнијем освјежењу.

Промјењљивост времена ће се одржавати и до краја мјесеца, будући да се очекује одржавање циклонске циркулације изнад Балкана, што најчешће значи мјешање топлијег и влажнијег ваздуха са свјежијим са сјевера уз дневни раст облака непогода и послеподневне пљускове. Највјероватније би температура тада била мало виша од ове са почетка мјесеца, а јутарње поново око и мало испод 10 степени цечзијуса.

Погледајмо како се то све уклапа у климатолошку слику времена, гдје нема изразитог тренда осим оног да је почетак мјесеца изразитије испод просјека а да затим поприма границе вриједности параметара из дугогодишњег просјека. Осцилације температуре према вишим љетњим вриједностима будући да трају краће утапају се у статистичкој обради у просјечне вриједности за дужи број дана.

 

Слика која слиједи представља прогнозиране аномалије висинског струјања које одређује кретање ваздушних маса а самим тим и карактер времена, те аномалију температуре и падавина.  Оне се израђују у седмодневним периодима.

Темперара у првој половини мјесеца ће бити испод или око просјека за мјесец јун, с тим што ће након средине друге седмице бити знатно изнад просјека са високом љетњом температуром. Падавина ће бити око или мало изнад просјека. Прве значајније падавине очекујемо током друге седмице, што је приказано, па онда трећој, док у четвртој семици изгледају нешто мање, али због развоја нестабилности, ове вриједности се не могу узети са великом вјероватноћом. Прогнозирана количина падавина је приказана на слици која слиједи:

Укупна количина падавина у јуну мјесецу се прогнозира да ће бити око нормале или мало испод, од 50 до 80 l/m² у херцеговини, локално у централном планинском појасу и на истоку,  знатно више, од 100 до 120 l/m² (Крајина, Сарајевско романијска регија и Подриње). Узрок овоме ће бити локални грмљавински процеси.

Климатолошки изгледи за ЈУН  2021.године

Температура:

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у јуну буде мало изнад нормале у Херцеговини, за два до три степена у већем дијелу земље а на сјеверу и до четири степена. Најтоплији дио мјесеца ће бити у трећој седмици мјесеца, а након тога око просјечних вриједности или мало више. У већини мјеста на сјеверу средња температура би била око  24°C, на истоку и дијелом централним предјелима она  би била  од 19 до 21°C, у планинама   17°C.   На југу у Херцеговини се очекује од 22 до 24°C

Падавине:

Према излазу из модела (RCC SEEVCCC  RHMZ Srbije), доносимо на мапи која слиједи мјесечне количине падавина. (Напомена: интерна интерпретација (прорачун) количине падавина).

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији падавина,  предвиђа се да падавине у јуну буду испод нормале, осим истока, који би имали просјечне. Међутим, због промјењљивости и карактера (чести пљускови и локалне непогоде) временских прилика ово треба посматрати оквирно јер ће се локално слика разликовати, уз очекивања да још буде региона са падавинама око и изнад просјека, што је већ описано. У већини мјеста количина кише ће бити од 60 до 90 l/m², на у Крајини и на истоку и више, локално од 100 до 120 l/m². На југ могуће и испод просјека од 50 до 70 l/m².

Игор Ковачић, дипл.метеоролог

Сажетак: Мјесец јун ће бити веома промјењљив, највјероватније с температурним приликама око нормале. Сам почетак ће бити с температуром испод просјека, а најтоплији дио са високом температуром на крају друге и почетку треће декаде. Слична прогноза је за падавине, мада са много мањом сигурношћу за количину, која ће бити око нормале у доста мјеста. У централном појасу (Крајина и сарајевско романијска регија и средње Подриње) прогноза показује да би падавине биле за 10 до 20% више од просјека. Сигнификантно је да би југ имао мањак падавина за отприлике исти постотак 10 до 20% од просјечних.

 

Основе на којим се базира прогноза:

*(пробна израда прогнозе времена за мјесец дана)

*Прогноза се базира дијелом на синоптичкој прогнози која се сада у центрима прогнозе времена ради за период до 15 дана унапријед и CFS модела који има продужење прогнозе на мјесец и више дана. Вјероватноћа прогнозе опада с периодом прогнозе за коју важи. Зато о прогнозама за дужи период говоримо о тренду прогнозе или њеним изгледима, тако да их на тај начин треба третирати. Прогнозе за период од мјесец дана су комбинација синоптичких и климатолошких прогноза времена и  раде се у виртуелном климатском центру Милутин Миланковић у Београду, на основу модела и реанализа, те климатским аналогијама година из низа осматрања у Европи (низ је 150 година). Прогноза даје аномалију температура и падавина, у односу на просјечне мјесечне вриједности тих параметара. Аномалија температуре се даје у степенима а падавина у процентима од нормале.

Овдје осим напоменутог,  да су ово само оквирне процјене требамо рећи да је статистичка процјена чија се слика даје у графичком приказу, увијек мање екстремна од могуће, због чега могу настати грешке. Али најважнија информација је та да се добро прогнозира, да ли су падавине и температура испод или изнад нормале.

У тим оквирима треба и посматрати прогнозу.