Ин мемориам Младен Јоргић

image_pdfimage_print
ИН МЕМОРИАМ

МЛАДЕН ЈОРГИЋ
14.02.1949. – 08.10.2018.год.

У 69. години живота у Канади је послије неуспјешне борбе са опаком болешћу преминуо Младен (Рајко) Јоргић, један од главних иницијатора оснивања Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске и његов први директор.

Функцију директора обављао је у периоду од 03.09.1992. до 31.05.1995. године.

Младен Јоргић је рођен у Бањој Луци 14.02.1949. године у угледној бањалучкој породици од оца Рајка и мајке Наде која је била носилац Паризанске споменице.

Основну школу и гимназију је завршио у Бањој Луци, а факулет у Загребу на којем је стекао звање дипломирани инжењер физике.

Одмах по завршетку студија запослио се у Институту за испитивање материјала у Бањој Луци гдје је радио у периоду од 15.07.1974. до 14.08.1978. године.

Након тога одлази у Сарајево и заснива радни однос у Сеизмолошком заводу Босне и Херцеговине у којем ради од 15.08.1978. до 30.06.1992. године гдје је у једном периоду обављао и функцију директора Завода.

Усљед ратних дешавања излази из Сарајева и долази на Пале гдје је било сједиште свих институција Српске Републике Босне и Херцеговине.

По доласку на Пале предузима све неопходне активности око доношења и усвајања свих потребних Законских и подзаконских аката како би дошло до оснивања Републичког хидрометеоролошког завода Српске Републике Босне и Херцеговине. У свему томе има велику помоћ Проф.др Николе Кољевића који  је у том тренутку члан Предсједништва Српске Републике Босне и Херцеговине.

Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине доноси Закон о министарствима, број 01-217/92 од 02.јула 1992. године који је објављен у Службеном гласнику Српског народа у Босни и Херцеговини, број 11/92 од 02.јула 1992. године. Тим Законом је предвиђено постојање седам републичких управних организација, а једна од њих је био Републички хидрометеоролошки завод.

По окончању административних послова долази у Бања Луку гдје уз свесредну помоћ Небојше Куштриновића и још неких појединаца, старих и нових радника Завода, креће са организацијом рада Завода. Врло брзо доноси први Правилник о унутрашњој организацији радних мјеста. Завод почиње да шири своју дјелатност на великом броју општина на територији Републике Српске.

Немјерљив је допринос рада Републичког хидрометеоролошког завода у том периоду, како за органе државне и локалне власти, а посебно за становништво које осјећа задовољство и понос спомињањем својих општина у средствима јавног ингормисања као слободних територија.

Поред вршења функције директора Завода активан је члан и Бањалучког џез оркестра који у доста тешким условима за живот, а готово немогућим за културу, покушава код грађана Бање Луке побудити наду на боље и срећније сутра.

Мада се, нажалост, није дуго задржао у Републичком хидрометеоролошком заводу немјерљив је његов допринос за оснивање Завода, а његов дух другарства и толеранције је трајно обиљежио поимање духа Завода.

Због свега тога, нека је вјечна слава и хвала Младену Јоргићу за све што је урадио за Завод.

ХВАЛА.

Колектив РХМЗ-а Републике Српске