1

Грмљавинско невријеме са суградицом и крупом у Требињу 03.01.2021.године

Због утицаја фронта са Јадрана јутрос је у Херцеговини  било са обилним падавинама, а због јаког развоја облака вертикалног раста (кумулонимбуса), било је бурних грмљавинских процеса. Они су условили пљусак кише који је брзо прешао у пљусак суградице и крупе. Све се одвијало у периоду између 8 и 9:30 часова. Цијело Требиње се забјелело, а висина леда на тлу је била између два и четири центиметра.

За вријеме ове локалне непогоде, која није уобичајена за овај дио године, било је и појачаног маховитог вјетра, с најачим ударом од 11 m/s, (40 km/h). Забиљежена је и обилна количина падавине. До седам часова је пало 44,3 l/m², а за само вријеме непогоде до 10 часова нових 32 l/m². Поред тога је температура са 6°C, пролазно пала на 2,3°C.

Слике које слиједе вијерно и сликовито показују ситуацију.

Фотографије послао метеоролошки техничар и шеф метеоролошке станице Требиње Предраг Паликућа

Синоптичка ситуација која је условила непогоду била је окарактерисана утицајем хладног фронта са Јадрана, који се у југозападној струји премјештао на копно. Нестабилна стратификација атмосфере погодовала је развоју облака непогоде који су достигли велике висине. На самој линији фронта се формирала изражена линија нестабилности са неколико ћелија кумулонимбуса, која се преко источне Херцеговине, премјештала у југозападној струји у Црну Гору.

Чланак припремио:

Игор Ковачић, дипл.метеоролог