Екстремне падавине у Херцеговини и дијелом сарајевско-романијској регији

image_pdfimage_print

Претходни период од четири дана био изразито кишни период, посебно у јужној половини земље, тј. у Херцеговини и региону Чемерна и Калиновика. Пале су екстрено велике количине кише, која је по износу близу или већа од просјечних мјесечних количина. Највише кише је пало у Чемерном 228,9 l/m² (просјек 177,6), затим слиједи Гацко са 194,9 l/m², Невесиње 184 l/m², те Требиње 142,2 l/m² и Билећа 130,0 l/m².

Графикон који слиједи показује дневне и укупне падавине у региону обилних падавина:

Разлог томе лежи у карактеру синоптичке ситуације изнад Медитерана. Прво у југозападној а затим западној струји, од запада на исток Медитерана, су се брзо премјештали фронтални поремећаји, у склопу младих циклона богатих влагом. У том периоду су преко Балкана прешла три млада циклона својим топлим и хладним фронтом. Њихове путање су биле ниске (географски) па су већину кише излучили у јужној половини земље, гдје су планине (Динариди) доста утицале на такву ситуацију. Због тога су падавине у сјеверној половини земље биле мале и мјестимичне. Тамо се задржавало промјењљиво и суво вријеме.

Овом кишном периоду претходило је изразито јужно и југозападно висинско струјање, с високим дневним температурама, што је условило нагло отапање снијега. То је додатно утицало на повећан дотицај воденим токовима у том региону, посебно њиховим горњим токовима и извориштима. Чемерно се налази на вододијелници два морска слива, Јадранског и Савског, тако да је допринос тих екстремних падавина се преносио на оба.

Као додатне информације важно је рећи да је и јануар мјесец за тај дио наше земље био са екстремним падавинама (Требиње 200%), а ако овим фебруарским прибројимо и падавине првог фебруара слика укупне количине изгледа овако:

Игор Ковачић,дипл.метеоролог