„Боља вода боља радна мјеста“

Свјетски дан вода је међународни празник и прилика да се посвети више времена питањима везаним за воду. Датира још од 1992. године. На конференцији Уједињених нација посвећеној животној средини препоручено је да се посебна пажња посвети надгледању водених ресурса.

Генерална скупштина  Уједињених нација је одговорила на тај начин што је 22. март 1993. године одредила као први свјетски дан вода. Од тада сваке године се обиљежава Дан вода.

UN-Water је тијело које координише рад Уједињених нација везано за воду и санитарије и сваке године одређује тему везано за обиљежавање неђународног дана вода и одговара на тренутне или будуће изазове.

Овогодишња тема Дана вода је „Боља вода боља радна мјеста“

Половина од свих радника (1,5 милијарда)  на Земљи је на неки начин везана за воду. Било кроз директан рад са водом ,њеном испоруком или послови који овисе о води. Милиони тих радника су нецијењени и непризнати или се угрожавају њихова радничка права.

Овогодишња тема је фокусирана на то да довољна количина и квалитет воде може да промјени квалитет живота и животног окружења тих радника и чак трансформише друштва и њихове економије.