5. ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

image_pdfimage_print

Свјетски дан заштите животне средине је дан који се обиљежава у цијелом свијету сваког  5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.  Датум 5. јун је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван UNEP. Свјетским даном заштите животне средине желе се подстаћи људи да постану активни чиниоци одрживог и равномјерног  развоја, те да преузму одговорност за очување планете и остваривања сигурније и просперитетније будућности за све.

Овогодишњи мото Свјетског дана заштите животне средине је „Побиједимо загађивање ваздуха“.

Републички хидрометеоролошки завод  РС у сарадњи са Природно матеметичким факултетом у Бањалуци обиљежио је Свјетски дан заштите животне средине пригодном манифестацијом која је одржана на Природно матеметичким факултету гдје су том приликом презентоване сљедеће теме:

  • Перзистентни органски полутанти – путници на велике даљине
  • Moнитoринг квaлитeтa вaздухa у Рeпублици Српскoj
  • Инвeнтaр гaсoвa сa eфeктoм стaклeнe бaштe у Бoсни и Хeрцeгoвини
  • Киселе падавине и њихов утицај на живи свијет
  • Активни загађивачи и пречишћивачи ваздуха

Представници испред Републичког хидрометеоролошког завода РС који су учествовали на поменутој манифестацији са презентацијама  „Инвентар гасова са ефектом стаклене баште у БиХ“ и „Мониторинг квалитета ваздуха у РС “  су Боројевић Свјетлана и Ђајић Златко.

 

176укупно посјета,1посјета данас