31.јул2021._Непогода у Милићима изазвана јаким развојем конвективне облачности уз грмљавину и врло јак вјетар

image_pdfimage_print

Недјеља, 31.јул 2021.,био је један у низу веома врућих дана. Током дана је било сунчано, веома вруће и спарно вријеме уз малу дневну облачност. Због притицања мање топлог ваздуха на крајњем западу и југозападу, дошло је у првим послеподневним часовима до умјереног развоја вертикалних облака (Cb- Cumuloninbus-a), прво јужније од Бањалуке затим у централним предјелима. У западној струји су се кретали источније, дајући сијевањ, грмљавину и локалне пљускове. На свом путу су око 16 часова били већ на истоку у средњем току ријеке Дрине (Милићи, Братунац и Сребреница).

Слиједе радарске слике ДХМЗ Хрватске о развоју облака непогоде.

Из радарске слике се види њихов развој до великих висина, преко 14km и 16 km.

Тај снажни развој је условио локалну непогоду у том региону, са израженом грмљавином, пљуском, а било је услова за град (о томе је извјештавао осматрач са мет.станице Сребреница, РХМЗ РС). У зони конвективног облака јаке узлазне струје су стварале јак, вјероватно и олијни маховит вјетар (према сликама начињене штете).

 

Иза 17 часова облак непогоде је одмицао према ријеци Дрини и прешао у Србију.

 

На падавинској станици у Милићима измјерена је киша у вријеме пљуска у износу од 3,5l/m². Десио се и нагли и велики пад температуре. У 15 часова је било 35.1°С, а у 17:30 износила је 19°С . Дакле, за непуна два сата пала је за 16°С. Слично је било и у Сребреници гдје је температура са 34°С  пала за два сата на 17°С . И та чињеница указује да је било појаве града. Овај конвективни систем на свом путу највише падавина је дао у околини Сребренице, гдје је измјерено 13,6l/m². У Сребреници има сензор за вјетар па је измјерен максимални удар од 10,8m/s.

У Власеници је пало 3, 4l/m², а Зворнику 1, 3l/m².  Други конвективни облак у околини Борја како показује падавинска станица Хајдучке Воде пало је 4,6l/m², Котор Варошу 1,8l/m² и Бања Врућици 0, 7l/m².

Игор Ковачић, дипл.метеоролог