23.08.2021. Крај љетњих врућина, први сусрет с јесењим временом

image_pdfimage_print

Данашњим даном (23.08.2021)престаје последњи топлотни талас овог веома топлог љета. Седмица која је пред нама биће врло промјењљива, мјестимично с кишом и темпаратурама које су примјерене јесени. Наиме, из области Алпа се у наше крајеве спушта свјежија ваздушна маса , која ће заједно са влажним и топлим ваздухом из Јадрана , завртети плитку циклонску циркулацију. Она ће у југозападној висинској струји и са припадајућим топлим и хладним фронтом, донијети тако очекивану промјену времена , освјежење и кишу. С кишом ће бити у уторак и сриједу, а неће изостати ни пљускови с грмљавином. Уз то ће ићи и пад температуре за 10 до 15°С. Најнижа дневна температура се очекује у сриједу, у појединим регијама ће бити и испод 20°С (од 15°С до 20°С, на југу  до 26°С, а у планинама од 8°С).

А након ведре ноћи, јутро 26.августа (четвртак) ће бити најсвјежије (од 8°С до 14°С, на југу до 16°С, у планинама од 5°С). Након тога ће се промјењљиве временске прилике и даље задржавати, уз предах од падавина у четвртак, а затим нас поново на прелазу између петка и суботе очекује киша, уз температуру сличну, каква је била у сриједу. У том периоду ће бити активан висински циклон изнад средње Европе, а наши крајеви ће бити на периферији те циркулације уз зонално а затим сјеверозападно струјање.

Почетак септембра и климатолошке јесени, обећава накратко стабилизацију времена, уз промјену струјања на југозападно и притицање топлог ваздуха. То обећава лијепо и поново топлије вријеме, прво са температурама близу љетњих ( од 20°С до 25°С), а до краја следеће седмице (4.септембар) и љетњих (од 30°С до 35°С).

Игор Ковачић, дипл.метеоролог