Нове три хидролоршке аутоматске станице постављене у сливу Дрине и Сане

Уз помоћ Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у склопу пројекта „Одржавање система метеоролошких,хидролошких и станица за контролу квалитета ваздџуха Републички хидрометрололошки завод је инсталирао и пустио у функцију три аутоматске хидролошке станице. Две у сливу Дрине Братунац и Фоча-низводно и у сливу ријеке Сане на ријеци Рибник у Горњем Рибнику.
Хидролошке станице на ријеци Дрини у реалном времену врше мјерења водостаја, гдје ће бити могуће ,након успостављања односа водостај-протицај, да се врше и континуирана очитаванја протока у реалном времену. Станице врше мјерења помоћу радара који врши мјерења од фиксне тачке до нивоа воде.
Слика 1 ХС Братунац

Слика 2 ХС Фоча-низводно

На хидролошкој станици Горњи Рибник врше се мјерења водостаја,температуре и протока. Мјерња се врше помоћу сонде која региструје притисак воденог стуба усљед пораста и смањења водостаја у склопу сонде је температурни сензор који мјери температуру воде.
Слика 3 ХС Горњи Рибник
Подаци ће бити доступни на сајту Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, а користиће се и као улазни подаци за моделе прогнозе поплава и заштите од поплава.




Извештај са шестог састанка хидролошког координационог панела Светске метеоролошке организације

Шести састанак хидролошког координационог панела Светске метеоролошке организације одржан је од 16. до 19. јануара 2014. у Женеви, Швицарска. На састанку су учествовали представници хидролошких тела из склопа Светске метеоролошке органицације (две техничке комисије Светске метеоролошке организације као и Стални комитет за хидролошке сервисе) и међународне организације које се се баве питањима хидрологије и водних ресурса.

Милица Ђорђевић из Републичког хидрометеоролошког завода Републке Српске је учествовала на састанку као експерт задужен за координацију активности у пројекту Светске метеоролошке организације: Систем за најаву бујичних поплава (Flash Flood Guidance System).

 

Главни задатак хидролошког координационог панела је да координира и повеже све активности које се тичу хидрологије и водних ресурса широм света а обављају се у склопу различитих организација и да омогући комуникацију и сарадњу у оквиру различитих организација. Циљ састанка је да се доставе извештаји о активностима, које су дефинисане кроз Акциони план за хидрологију, као и да се поставе нови циљеви за наредни период.

 

Хидролошкки координациони панел је донео низ одлука и препорука а један део препорука ће бити изнет на састанцима техничких комисија Светске метеоролошке организације SERCOM и INFCOM које ће се одржати у марту и априлу 2024.

 

Детаљни извештаји, презентцаије и одлуке са састанка су доступни на: https://community.wmo.int/en/activity-areas/hydrology-and-water-resources/meetings/sixth-hydrological-coordination-panel-meeting-hcp-6




Земљотрес у региону Тузле

Дана 21.01.2024. године, мрежом сеизмолошких станица Републичког хидрометеоролошког завода РС лоциран је земљотрес у 18 часова и 19 минутa по локалном времену, са магнитудом МL=2.7 Рихтерa и процијењеним интензитетом у епицентралној зони од 4 степенa Меркалијеве скале, са епицентром у региону Тузле.

Земљотрес овог интензитета не може изазвати штете на објектима, а становништво га у епицентралној зони може осјетити.




Проф. Селест Сауло преузела функцију Генералног секретара Светске метеоролошке организације

Проф. Селест Сауло званично је преузела 1. јануара функцију Генералног секретара Светске метеоролошке организације.

Проф. Сауло је прва жена и прва особа из Јужне Америке која ће обављати ову функцију. Изабрана је на редовном Конгресу Светске метеоролошке организације у јуну 2023. уз подршку великог броја земаља чланица.

Проф. Сауло водиће Светску метеоролошку организацију ка остваривању циљева који ће омогућити свим земљама света, поготово најосјетљивијим, да постану отпорније на екстремне временске, климатске, хидролошке и друге изазове.

 

Више детаља из биографије проф. Сауло као и планове за будуће активности потражите на:

https://wmo.int/media/news/celeste-saulo-of-argentina-takes-office-secretary-general-of-wmo