20.јул2021.године_Анализа четвородневних падавина у склопу висинске циклоналне циркулације у Јадрану

image_pdfimage_print

Иза нас је четвородневни кишни период узрокован висинским циклоном у Јадрану. Био је под великим притиском по питању обилних падавина, локалних непогода и града,  и последично потенцијалне опасности по социјалну заједницу. Стрес је био повећан због разорних поплава у Њемачкој, Белгији и Аустрији, будући да су се те вијести једнозначно преносе на наше становништво, због најављених обилнијих падавина. Поред тога први дан у циклусу вишедневних падавина, је дао обилне падавине и бујичне поплаве Модричи, а други мању бујичну поплаву у дијелу Приједора. Трећи и четврти дан су били у ишчекивању хазардних ситуација, а стизале су вијести о поплавама,граду и непогодама из региона, највише из Србије,а много мање из Хрватске.

На срећу озбиљнијих проблема у нашој земљи није било, без обзира на локално обилне падавине. Анализирајмо протекли кишни период.Падавине су се одвијале у циклусима, између којих је било минимум 8 до 12 часова сувог времена. Постојали су региони који су сваки дан имали или обилније  или умјерене падавине, углавном у сјеверној половини земље, док је у јужној било преовлађујуће суво.

Првог кишног дана(16.07) обилне падавине су забиљежене на сјеверозападу Крајине (Приједор и Нови Град) и дијелом у централним предјелима и Посавини (Модрича, Бања Врућица и Добој).

Мет.ст. 17.07.
ПРИЈЕДОР 53.2
НОВИ ГРАД 41.2
ДОБОЈ 35.7
МОДРИЧА 90.2
БАЊА ВРУЋИЦА 36.7
ТЈЕНТИШТЕ 24.4

У Херцеговини је било суво, а незнатне падавине у сарајевско романијској регији и на југозападу Крајине.  Другог дана кишног периода, највише падавина је било сјеверно (Градишка) и јужно од Бањалуке (Мркоњић Град и Шипово).

мет.ст. 18.07.
МРКОЊИЋ ГРАД 41.0
ШИПОВО 24.6
ГРАДИШКА 22.0

У већини осталих предјела је било умјерених пљускова, а врло често је било са грмљавином. Претежно суво у Семберији, доњем Подрињу и дијелом у високој Херцеговини.

Трећи дан је имао неколико зона обилних пљускова, један у средњем и горњем току ријеке Дрине (Рудо, Вишеград, Сребреница и Зворник), други у централним предјелима (Добој), те Мањача на југозападу Крајине. Поново у Херцеговини скоро без падавина, а са мало  на западиу и сјеверозападу Крајине.

РУДО 44.9
ВИШЕГРАД 28.7
ДОБОЈ 28.0
ЗВОРНИК 25.5
СРЕБРЕНИЦА 24.0
МАЊАЧА 30.7

Последњи, четврти дан, је с најобилнијим падавинама био у региону Рибника, Мркоњића и Шипова , затим Хајдучких вода (Борја) код Теслића, те у Вишеграду. На југу херцеговине и југозападу Крајине било је суво или с мало кише.

Међутим , ако се погледа укупна количина падавина из четвородневног периода било је региона и мјеста која су примила знатну количину кише. Погледајмо графикон са укупном количином падавина на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске с датим процентима те количине падавина у односу на просјечне мјесечне количине за јул.

У Приједору је пало 125% у односу на просјек, Србцу 99%, слично у Вишеграду, Мркоњић Граду Новом граду и Рибнику 89%. Од 50 до 80% од просјека је пало (редом од ниже према вишим вриједностима: Бијељина, Сребреница, Бања Лука 60%,  и Градишка). За југ херцеговине, можемо рећи да је било суво, а укупна количина падавина је око пет литара.

У наставку дајемо табелу са укупном количином падавина у кишном периоду 16-20 јул.2021.

Графикон који слиједи приказује количине падавина са аутоматских метеоролошких станица:

Игор Ковачић,дипл.метеоролог