18.јул 2021.године_Обилне падавине у региону Општине Мркоњић Град

image_pdfimage_print

Током суботе, 17.јула  било је  веома нестабилано. Око поднева  су се брзо развијали облаци нестабилности дајући пљускове у ширем региону. У нашој земљи су се први грмљавински процеси јавили на истоку уз ријеку Дрину, па су се преносили у источној висинској струји на запад, захватајући централне предјеле, те Крајину и сјеверозапад. Нестабилна атмосфера се задржала до касних вечерњих часова, када је било са грмљавином и у околини Бањалуке.

Занимљиво је пратити израженији облак нестабилности који се преносио сјеверније од наше земље,тачније  од Војводине према Славонији, а на сјеверу наше земље, у Семберији и Посавини било је слабих радарских одраза. Ништа није указивало да ће доћи до развоја, мада је облачна маса била у виду танког лука, што је подсјећало на линију нестабилности. Међутим, према касној вечери (око 22 часа) уочавају се први одрази јачег развоја западно од Тузле. Они су јачали и премјештали се на запад. У поноћним и првим ноћним часовима дали су обилније падавине у општини Мркоњић Град.  На аутоматској падавинској станици РХМЗ Републике Српске у Мркоњић Граду забиљежена су три јача пљуска од којих је први у периоду од 23:10 до 24:10 часова  дао 6,95l/m² падавина, други од 00:00 до 01:00 је дао 9,33l/m² кише, док је трећи био интензивнији, од 01:00 02:00 18.јула, када је пало 23,83l/m²  кише.  А у 10. минутним интервалима је пало, редом 4,6; затим 8,2; 7,6;  и на крају 3,4 l/m².  Тај интензитет падавина пратимо у табели која слиjeди уз развој ситуације  праћен ина радарским сликама (ДХМЗ Хрватске):

На крају дајемо табелу количине падавина за 16. и 17. јули 2021.год. пале до 06 часова 18.јула са аутоматских падавинских станица у мрежи станица РХМЗ Републике Српске и са метеоролошких станица.

 

Следећи графикон даје преглед падавина, поред оних измјерених на метеоролошким станицама РХМЗ Републике Српске и са аутоматслих станица.(у преглед смо укључили станице гдје је количина падавина била већа од 15 l/m².

Игор Ковачић, дипл.метеоролог