15.07.2021.:Након екстремне врућине, очекују нас обилне падавине и локалне грмљавинске непогоде од 16. до 19.07.2021.год.

image_pdfimage_print

У наредна четири дана бићемо под утицајем висинског циклона, који ће јачати а затим се одржавати изнад западног Балкана, а његов центар ће се премјештати првог дана из области Алпа у Ђеновски залив, затим у Јадран, гдје ће се задржати два дана, да би на крају 19.јула слабио, попуњавао се и спуштао према Отранским вратима и Грчкој.

За такву синоптичку ситуацију се увијек везују и честе, интензивне и обилне падавине, условљене кружењем влажног и нестабилног ваздуха из Медитерана и топлог изнад континента. У источној и југоисточној струји западни Балкан ће континуирано у извјесним временским размацима бити прекривен зонама падавина, а дневни развој облака нестабилности и непогода ће често давати локалне непогоде и обилније падавине. Због интензитета тих падавина (у малом временском периду ће пасти велика количина кише) могу изазвати бујичне поплаве и поплаве урбаног типа, због немогућности канализације да прими сву падавинску воду.

Највише кише се очекује у суботу и недјељу, а укупна количина за цијели  падавински период на сјеверу може бити и до 100 l/m², локално и више, централном појасу до јужних навјетринских страна планинског ланца од 50 до 80 l/m², на југу најмање, углавном од 20 до 30 l/m².

Прогностичка служба РХМЗ Републике Српске ће редовно,на дневној бази пратити и извјештавати детањније о развоју ситуације.

Игор Ковачић, дипл.метеоролог