14.јул.2021.веома топла ноћ уз фенски ефекат вјетра у Крајини и тропска

image_pdfimage_print

Јучерашњи дан (13.јули) је био најтоплији дан у трећем топлотном таласу овога љета. За Бањалуку је то био други најтоплији дан ове године са 39,7°C. А ноћ је била тропска, и минимална температура се приближила апсолутном максимуму минималне температуре за Бањалуку (из перида 1961-2020), која је забиљежена 25.07.2000.год у износу од 23,6 °C

Измјерене су следеће максималне температуре:

У току ноћи је стурање окренуло на јужно, тако да је притицање топлог ваздуха преко планинског масива на југозападу дало фенски ефекат вјетру и нагло подигло температуру.

То се сликовито види на графиконима хода температуре на аутоматским станицама:Мањача, Хајдучке Воде (Борја), Кнежево и Бања Лука)

У Бањалуци је температура имала минимум у 3:40 часова (лок.) и износила је 22,9 °C, да би до 6:20 часова достигла вриједност 28,7°C на метеоролошкој станици, а на падавинској код ПМФ факултета 30,2°C. Слични скок температуре видимо и на другим станицама, с тим што је на Мањачи то се десило раније па је од поноћи до јутра тамо дувао топли јужни вјетар , па је и за тај брдовито-планински регион била тропска ноћ с минималном температуром 22,3°C, а масимална је у току ноћи до пред јутро расла до 26,6°C. Ход температуре на Хајдучким водама, је супротан, што указује да у рефиону планине Борје фен још није пробио.

У Кнежеву је такође забиљежена тропска ноћ уз јужни вјетар фенског ефекта.

На крају дајемо табелу са минималним температурама 14.јула 2021.године:

Означена су мјеста која су имала тропску ноћ

Игор Ковачић, дипл.метеоролог