13 април 2019 – Накратко повратак свјежијег времена са обилнијим падавинама и снијегом у вишим предјелима

Након релативно топле прве декаде априла мјесеца, почетком друге  било је веома нестабилно а затим 12. и 13. уз захлађење, пао је и снијег у брдовитим и планинским предјелима.

Узрок томе је била циклонска циркулација која се одржавала по висини  уз адвекцију хладнијег ваздуха са сјеверозапада. У приземљу слабо градијентно поље сниженог притиска уз премјештање  хладног  фронта,  преко нашег подручја даље на југоисток Балкана.

Већ у току ноћи од четвртка на петак, је било са обилнијим падавинама на сјеверу, које су се наставиле и током дана. Пало је између 15 и 27.1 l/m²,  колико је забиљежено у Добоју. Врло брзо током пријеподнева поред слабог снијега на планинама снијежна граница се спустила и до 350 м надморске висине. Забијелило се у многим мјестима у Крајини, а и брда око Бањалуке су добила мали снијежни покривач. До суботњег јутра на Мраковици је пало 8 цм снијега. Са снијежним падавинама је било и на истоку у планинама гдје је забиљежено око 4 цм снијега. Иначе ово није толико неуобичајена појава за април мјесец. Нпр. за Бањалуку је просјечно да бар један дан буде са снијежним покривачем у априлу мјесецу, а највише га је било 1997, чак пет дана. Поред тога може се примјетити да је након тога само четири године забиљежен по један дан са снијежним покривачем.

За три дана друге декаде су  на сјеверу пале обилне кише. У појединим мјестима и близу просјечне мјесечне количине. То можемо видјети са графике која слиједи. Истакнуте су количине за Приједор и Добој, те Требиње, које је имало више обилних пљускова у претходним данима.

Игор Ковачић, дипломирани метеоролог