08. јул 2021. Екстремно вруће и изражена ћелија нестабилности око Бањалуке с дуготрајном грмљавином

image_pdfimage_print

И данашњи дан је био веома врућ. Нису постигнути рекорди у висини температуре али је она прешла четрдесети подеок у Бањалуци, гдје је забиљежено 40,2°С (апсолутни максимум за Бањалуку за јули мјесец је 41,6°С (2013. година). Занимљиво је да је велики број станица имао температуру 38 и 37°С, дакле веома вруће и спарно. У Билећи је превазиђен апсолутни максимум за 0,2°С (забиљежено 38,6°С а рекорд из 2013. био 38,4°С). У Федерацији БиХ највиша забиљежена температура је била у Мостару 41,4°С, затим Зеница са 40,0°С. Занимљиво је да је Мостар био најтоплији у Европи (према Ogimet-Weather extrem report summary by state or territory (ogimet.com),

А Бањалука четврта, као и Гевгелија у Сјеверној Македонији (40,2°С).

Важно је додати информацију о јакој и дуготрајној нестабилности с грмљавином која се јавила у околини Бањалуке нешто иза 18.часова и трајала до 21. час. Није била очекивана. Јутарњи излази из модела су давали уплив мало влаге у западне дијелове Српске, али не толико изражено, па није ни дато у прогнози ни као могућност. Мада прегледом јутарњих излаза модела, поједини су давали могућност за нестабилности. Најбољи у томе је био ICON EU.

Изражена ћелија нестабилности се формирала југозападно од Бањалуке у предјелу Мањаче и Кључа. Након формирања је брзо расла и развила се до висина преко 12 километара дајући грмљавину, за непуни сат времена. Било је довољно енергије да се задржала у тој области више од два часа дајући јаке грмљавине и пљускове. На Мањачи је пало 49,4 l/m² кише, док у Бањалуци само 2,4 а код ПМФ факултета 3,3 l/m². Након 19:30 часова облачна маса се полако премјештала према сјеверу али не дајући грмљавину већ у виду развлачења облака вертикалног развоја, а сам облак се полако гасио до 21 час. Према информацијама грађана са терена у карановцу је било суградице.

Слике које слиједе приказују развој облака (сателитске слике) те радарске падавина, а на крају слике сијевања.

Игор Ковачић, дипл.метеоролог