1

05.август 2021._утицај брзопокретне линије нестабилности и непогода у Бањалуци

У раним јутарњим часовима је преко Крајине прешла изражена линија нестабилности (са уређеним системом облака веома јаког вертикалног развоја) дајући кишу, пљускове јаког интензитета, грмљвину, на моменте појачан, веома јак до олујни вјетар.

Уз висинско југозападно струјање, дошло је до  продубљивања долине преко сјеверног Медитерана и Јадрана, те затим премјештања на копно западног Балкана .

Слика која слиједи је сателитска слика система који је прешао преко нашег подручја:

У приземљу је притисак био испод нормале у даљем паду, и развој облака непогода на линији хладног  фронта (линије нестабилности) чије кретање преко наше земље пратимо на радарским сликама:

Та линија нестабилности је преко подручја Бањалуке прешла у периоду 6:30 и 7:30, по локалном времену. Непогода је дала врло јак пљусак (пало је 21l/m² за 20 минута), с јаким ковитлацима и ударима вјетра (максимални забиљежен удар је био 18m/s (65 km/h)) у 7:20.  према радарској слици одрази кумулонинбуса су били преко 50dBz, што указује на веома јак развој, који може дати и град, а висина облака је достигла више од 15km.

На свом путу према истоку непогода је било и у другим мјестима:Новинске агенције извјештавају о непогоди у Травнику, Мостару, Травнику, Бугојну и Коњицу.

У Рибнику је забиљежен вјетар са макисмалним ударом од 18,5 m/s, Рудом 17,3m/s, те Бијељини, гдје је био најачи 21m/s.

Игор Ковачић, дипл.метеоролог