02.новембар 2020._Регионална конференција RA VI, Evropa о будућој улози Националних метеоролошких служби (NMHS)

На овој конференцији учествују све чланице WМО-СМО(Свјетске Метеоролошке Организације). Делегација БиХ је такође присутна са представницима оба ентитетска хидрометеоролошка Завода. У овој информацији ће бити дата главна образложење и циљеви а у следећим информације у детаљима, предвиђених активности. Конференција се одржава од 2. до 4. Новембра 2022.

 

На почетку конференције аудиторијуму се обратио Петри Талас, Генерални секретар WМО, говорећи о активностима WМО, њеним програмима и фокусима, везаним за главна поља дјеловања и даљег развоја WМО:

Главна тема конференције је ‘Будућа улога националних метеоролошких и хидролошких служби (НМХС): Водство и управљање’. Конференција има за циљ окупити руководства Националних метеоролошких и хидролошких служби те представнике приватног и академског сектора и међународних организација како би разговарали о будућности NHMS-ова у Еуропи, укључујући теме везане уз инфраструктуру, истраживање, услуге, водство, стратегије и законодавство те јавно-приватни ангажман. Конференција ће подржати провођење низа стратешких циљева и резолуција WМО-а, укључујући Јединствену политику за међународну размјену података у земаљском систему. Осим тога, на конференцији ће бити покренут извјештај о стању климе у Еуропи за 2021. Ово годишњи водећи извјештај Службе за климатске промјене Copernicus WМО-а и ECMWS-а износи појединости о климатским показатељима у RA VI (Европа) као што су температуре, океанска топлота, закисељавање океана, пораст нивоа мора, морски лед, ледењаци и екстремне временске прилике. Извјештај такођер има одјељак посвећен утицајима на одрживи развој, здравље, безбједност опскрбе храном, расељавање и екосистеме.

Очекивани резултати

Конференција ће пружити документ препоруке темељен на консензусу који ће се укључити у министарски догађај на високом нивоу, који ће се вјеројатно провести 2023., прије /или након предстојеће сједнице Свјетског метеоролошког конгреса.