Републички хидрометеоролошки завод

У Атини је одржан састанак свих представника институција које воде пројекат (CMCC, REC), институција земаља учесница и корисника ИПА средстава (пројект партнера). Оваква периодична окупљања користе сумирању активности и њиховом јавном презентовању, те договарању око активности које би требале да се изврше у наредном периоду пројекта.

Овом приликом  први дио састанка се односио на научни одбор Пројекта у којем су укљућени Лидер парнери, партнери радних пакета пројекта и лидери пилот студија које се израђују. Садржај тог дијела састанка садржавао је извјештај везан за одлуке претходног састанка, тренинге и семинаре. Говорило се о напредку писања публикације: „интегрисање знања о клими у планирање“, имплементацији и развоју платформе података, о другим научним питањима и на крају о будућим корацима везаним за закључке пројекта и његове завршне одредбе.

Други дио састанка којем су учествовали сви пртнери садржавао је приказ свих шест пилот студија:

 1. Усвојен план управљања шумом за регион Зобелбоден, Аустрија
 2. Мјерења адаптације у сфери пољопривреде на климатске промјене у Румунији
 3. Адаптација на климатске промјене везан за нови водни режим у региону Пулија,Италија
 4. Ефекти климатских промјена на екосистем мочваре у региону Атике, Грчка
 5. Водни ресурси и њихова искористивост у производњи струје
 6. Процјена рањивости на климатске промјене у Будимпешти и Весзпрему, Мађарска.

  Након тога се дискутовало о статусу истих, а поднешен је извјештај „Тематских центара“.

  Искориштена је прилика за крос секторска поређења, стратегију интеграције резултата, те најаву семинара и тренинга у наредном периоду. Активности у оквиру пројекта се објављују на званичном сајту Пројекта, тако да је следио извјештај о томе, броју посјета и прегледавања страница, коментарима и слично. Укратко је поднешен извјештај о активностима унутар радног пакета седам (WP7), продискутовано о преосталим питањима и предлозима партнера и заказан нови састанак за децембар мјесец у Италији.

  Након радног дијела домаћин је организовао обилазак појединих значајних мјеста у Атика региону. Један се односио на студијску посјету мочавари у близини мора, Аликес (Alykes) која је сада потпуно сува област са уништеним екосистемом, затим необичном слатководном језеру дубоком 18м, са константном температуром воде од 24˚С, а само тридесетак метара од мора.

  На крају су за све учеснике  организовли посјету и  разгледање Посејдоновог храма.   

   


 

Тагови

 • Свјетски дан вода 2017. (8)
 • Сава (4)
 • Водостај (3)
 • Ријека (3)
 • мјерења (2)
 • хидрометријска (2)
 • дан (2)
 • вода (2)
 • заједничка (2)
 • Болоња (2)