Републички хидрометеоролошки завод

У Болоњи је 24. Јула 2013. потписано писмо намјере (LETTER OF INTENT) чији је садржај:

 

РАЗМЈЕНА ЗНАЊА И САРАДЊА У ПОДРУЧЈУ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА, НАПРЕДНОГ ПРАЋЕЊА ПРОМЈЕНА У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ, РАНОГ УПОЗОРАВАЊА НА ОПАСНОСТИ И СМАЊЕЊА РИЗИКА

између

 1. АГЕНЦИЈЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ РЕГИЈЕ ЕМИЛИА РОМАЊА, ИТАЛИЈА  (АРПАЕР)-(The Environmental Protection Agency of Emilia Romagna, Italy, hereinafter referred as “ARPAER” and represented by its Director General Prof. Stefano Tibaldi;
 2. РЕПУБЛИЧКОГ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКОГ ЗАВОДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ),(РХМЗРС)- The Republic Hydrometeorological Service of Republic of Srpska (B&H), hereinafter referred as “RHMZRS”and represented by its Director, Mr. Zoran Božović;
 3. ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКОГ И СЕИЗМОЛОШКОГ ЗАВОДА РЕПУБЛИКЕ ЦРНЕ ГОРЕ  (ХМЗЦГ)- The Hydrometeorological and Seismological Service of  Montenegro - hereinafter referred as “HMZCG” and represented by its Director, Dr. Luka Mitrović.

Представници Хидрометеоролошког и сеизмолошког завода Републике Црне Горе због спријечености нису могли присуствовати свечаном чину потписивања документа, што ће учинити накнадно.

Од 22. До 25. Јула 2013. године  у организацији  CAE S.p.A  из Болоње представници РХМЗ-а,  боравили су у радној посјети институцијама регије Емилија Ромања, које се баве метеоролошком, хидролошком и сеизмолошком дјелатношћу.  Циљ је покретања сарадње и размјене идеја за заједничко учествовање у конкурсима за пројекте  у оквиру дјелатности Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, а односе се на Републику Српску и регион.

Прва идеја потекла је од контаката остварених са   CAE S.p.A, који у Србији учествују у пројекту: CEI Project 1206KEP.001-12 : "Побољшање капацитета животне средине и превенције у Републици Србији („Improving enviromental and  prevention Capacity in the Serbian Republic“.Пројекат припада програму размјене знања (КЕП)   (KNOW-HOW EXCHANGEPROGRAMME (KEP)), што је Инструмент посвећен суфинансирању пројеката и програма усмерених на пренос знања и најбоље праксе из ЕУ, на не-чланица ЕУ (Европске Уније) ЦЕИ.  (CEI-Central European Initiative). Носилац пројекта је АРПА Болоња, а земља корисник Република Србија,Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине,  Агенција за заштиту животне средине.

Пројекат је везан за базен ријеке Дрине. Будући да је она гранична ријека са Републиком Српском, БиХ, а да сливу ријеке припадају и дијелови Црне Горе, указала се потреба да ради цјеловитости циљева пројекта , кроз кандидовање за нови пројекат, се у њега укључе институције из Црне Горе и Републике Српске одговорне за хидро и метеоролошки мониторинг,  мониторинг квалитета ваздуха и воде. Наш и Црногорски хидрометеоролошки завод су препознати као партнери.  


 

Тагови

 • Свјетски дан вода 2017. (8)
 • Сава (4)
 • Водостај (3)
 • Ријека (3)
 • мјерења (2)
 • хидрометријска (2)
 • дан (2)
 • вода (2)
 • заједничка (2)
 • Болоња (2)