Републички хидрометеоролошки завод

ЕУМЕТСАТ је међународна организација за сателитску метеорологију чији је главни циљ достављање сателитских података о времену и клими,  слика и производа 24 часа дневно, 365 дана годишње. Ове информације  добијају  националне метеоролошке службе чланица ове организације, придружене чланице, као и многи други корисници широм свијета.

Кроз пројекат  ДРР (смањење ризика од катастрофа) који се завршио, и његов наставак (Јачање  отпорности на катастрофе у земљама Западног Балкана и Турске),у којем учествује и Свјетска метеоролошка организација, спроводи се имплементација софтверских пакета за пријем и визуелизацију сателитских података, тзв. (Dawbee station), која би требала оснажити рад прогностичких служби земаља Балкана које нису земље чланице или продружене чланице.

http://www.eumetsat.int/Home/Main/News/CorporateNews/831071?l=en

У оквиру тога је успостављен овај годишњи састанак ЕУМЕТСАТ-а, СМО и земаља корисница овог пројекта, на којем се излаже статус имплементације, коришћења и будуће активности везане за станице а и за ЕУМЕТСАТ.  Ове године се он одржао у Сарајеву, у организацији ЕУМЕТСАТ-а и Федералног хидрометеоролошког завода, Сарајево. Њему су присусвовали поред Генералног директора ЕУМЕТСАТ-а (Alain Ratier, Director General), представници (делегација) ЕУМЕТСАТ-а, СМО (Dimitar Ivanov, Chief Regional Office Europe), и представници земаља корисница: БиХ преко својих ентитетских хидрометеоролошких завода: Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске и Федералног хидрометеоролошког завода Федерације БиХ, Бивша Југословенска Република Македонија, Црна Гора и Албанија.

На одржаној конференцији ЕУМЕТСАТ је изложио статус активности њихове организације и  будуће планове. Презентације хидрометеоролошких завода региона омогућиле су стварање детаљне слике о статусу  имплементације програма, које су потешкоће у употреби станица, те користи од продуката. Потврђено је да кооперација ЕУМЕТСАТ-а и хидрометеоролошких служби региона треба да донесе максималну корист заводима у смислу оперативне употребе података и продуката кроз широку лепезу апликација. ЕУМЕТСАТ је као закључак конференције истакао да ће се кроз пројекат наставити активности у склопу две области:

 1. Тренинзи са фокусом на примјену продуката ЕУМЕТСАТ-а у краткорочној прогнози
 2. Подршке у континуираном приступу подацима кроз EUMETcast)

-          Везано за  DAWBEE станице, наставиће се помоћ кроз HELP DESK, путем интернета, доградња станица са новим софтвером DVB-S2

-          И што је за наш завод најважније да су у наставаку активности предвидјели  добављање и инсталацију DAWBEE станице и Републичком Хидрометеоролошком заводу РС.

 

 

 


 

Тагови

 • Свјетски дан вода 2017. (8)
 • Сава (4)
 • Водостај (3)
 • Ријека (3)
 • мјерења (2)
 • хидрометријска (2)
 • дан (2)
 • вода (2)
 • заједничка (2)
 • Болоња (2)