Републички хидрометеоролошки завод

У Скопљу је 31 маја 2013 године одржан други састанак управног одбора пројекта IPA 2012/290-552 (Building Resilience to Disasters in Western Balkans and Turkey) Изградња отпорност на несреће на Западном Балкану и у Турској. На овој конференцији је изнесен преглед свих активности које су се десиле у протеклих годину дана, извршена је евалуација пројекта с оцјеном ефикасности и сврсисходности и дат преглед активности у следећих годину дана колико ће трајати пројекат.

Конференција је отворена поздравним  говором  генералног секретара Владе Македоније Љупче Ристовског који је истакао да су домети оваквих пројеката велики, будући да  дају могућност даљег напретка метеоролошких завода а самим тим отварају пут сигурнијег и бржег развоја свих грана привреде, посебно пољопривреде.Други поздравни говор је био директора хидрометеоролошког завода Македоније Ванче Димитриева.

Он је истакао важност успостављања система ране најаве непогода, које ће омогућити боље реаговање у вријеме непогода, смањити последице. Пожалио се на тешке економске околности. Истакао да је пројекат добро дизаниран у складу са финанцијским оквиром, те да ће  дати допринос европским интеграцијама. Паола Албрито УНИСДР је итакла да:  

1, Националне и локалне администрације требају више инвестирати по питању смањења ризика

2.фокус треба да буду општине и локалне заједнице у јачању отпорности на катастрофе са заједничким дјеловањем са приватним сектором. Потребно синергијско дјеловање.  Димитар Иванов СМО, као кључна личност пројекта испред СМО је пренео поздраве Гдина. Жароа генералног секретара СМО који подржава пројекат и све напоре за подизање нивоа свијести и капацитета у смањењу ризика.  Напоменуо је ко је све укључен у овај пројекат почев од СМО, УНИСДР-а и земаља корисница фондова ИПА пројеката, те истакао  волонтерско учешће хидрометеоролошких завода регије: Румуније, Финске, Словеније и Аустрије, који су обезбједили одржавање великог броја тренинга из области прогнозе, раних најава, питања суша и управљања базама метеоролошких података.

Наставак пројекта ће садржавати  још низ тренинга, набавке климатских софтвера и станица за сателитско праћење времена и облака, а биће израђени и документи као основа и препорука Владама земаља корисница ИПА фондова како дјеловати и развијати се у будућности, корисећи синергију свјетске метеоролошке заједнице и Европске уније.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)