Републички хидрометеоролошки завод

Како је на 12-ој неформалној конференцији директора југоисточне Европе одржаној у Софији, Бугарска, одлучено овогодишњи 13-ти састанак се одржао у организацији  Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске испред Босне и Херцеговине. Потпуну и свесрдну помоћ одржавању састанка је дао Гдин. Министaр, проф. Др Стево Мирјанић испред нашег ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је било покровитељ овог важног регионалног скупа на директорском нивоу. Свечана церемонија отварања одржана је у административном центру Владе Републике Српске.

Поздравне говоре су упутили:

предсједавајући ИЦСЕЕД у периоду између 12. И 13. састанка гдин. Др. Георги Корчев, Бугарска

директор Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске гдин. Зоран Божовић,

директор Федералног хидрометеоролошког завода федерације Б&Х гдин. Алмир Биједић,

испред Свјетске метеоролошке организације гдин. Филипе Луцио, директор климатских сервиса

и гдин. Проф Др Стево Мирјанић, Министар (министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде),

који је свечано и прогласио састанак отвореним.    

Радни дио састанка је такође одржан у административном центру Владе републике српске чиме су пружени изванредни услови рада. Као и сви досадашњи састанци и овај је одржан у позитивној атмосфери уз настојање свих представника метеоролошких служби региона да унапреде сарадњу и контакате у области метеорологије, хидрологије и сродних дјелатности.

Све земље чланице су кроз краке презентације изнијеле шта је која институција постигла у периоду између двије конференције, које је програме и пројекте покренула, те информисала о проблемима које има у раду.

Један од фокуса је био извјештај координатора ИПА пројекта (који је у току):  јачање отпорности земаља западног Балкана и Турске на природне непогоде; сам пројекат се проводи кроз низ  активности груписане у 6 радних задатака; у пројекту земље кориснице су управо земље  ИЦСЕЕД-ја; задатак пројекта је јачање регионалних капацитета за процјену ризика и правовремени одговор на хазардне догађаје,  кроз јачање капацитета и спосбности земаља корисника на анализу , мапирање и одговор у случају непогода. (овај пројекат је у доброј корелацији са  Платформом и Процјеном угрожености  Републике Српске од природних и других непогода). Као што је познато: 17 фебруара БиХ је кроз заједничко учешће ентитетских хидрометеоролошких завода  ушла у систем МЕТЕТАЛАРМА Европе. Дискутовало се о критеријумима аларма у појединим земљама и њиховој хармонизацији посебно у пограничном подручју, гдје упозорења требају бити конзистентна, те међусобној сарадњи на том пољу. То је било пропраћено излагањем Др. Мајкла Штаудингера вође тог пројекта, иначе директора Аустријске метеоролошке службе и ПР-а Аустрије у Свјетској метеоролошкој организацији. Двије презентације су биле на тему радара и проблема увезивања истих у Европски систем радара који се зове ОПЕРА, РХМЗ Србије и нашег завода РХМЗ РС у сарадњи са Јавним предузећем противградна превентива Републике Српске.  Тај дио је  пратило и предавање Др. Владе Спиридонова, Македонија везано за засијавање облака вертикалног развоја и могућности одбране од града, рад који је радио са Проф. Ћурићем са метеоролошког факултета у Београду.

У региону постоје развијена два климатска центра: за сушу у Словенији и виртуелни климатски центар Милутин Миланковић у Београду који су изнијели активности у протеклој години. Виртуелни климатски центар у Београду доноси сезонске и вишемјесечне прогнозе а сваке године се одржавају СЕЕЦОФ форуми на којима се прави консензус прогноза за годишња доба.

Секретар Савске комисије проф Др Дејана Коматина је говорио о политици размјене података у сливу ријеке Саве, међусобној сардањи у пројектима и о прогностичком моделу за поплаве слива ријеке Саве који је направљен од стране Инжењеријског корпуса НАТО, и ускоро ће бити достављен хидрометеоролошким службама региона слива ријеке Саве на коришћење.

Други дан су биле презентације добре праксе из Италије о успостављеном систему ране најаве, систему мулти хазардних упозорења и како то функционише у регији Емилија Ромања.

При крају састанка се разговарало о наставку ИПА пројекта, те  на који начин даље унапредити сарадњу. Развила се и дискусија о раду у будућем периду. На крају су донешени  закључци састанка, чије извршење ће бити фокус активности хидрометеоролошких завода региона.

Сви директори националних хидрометеоролошких завода су изразили велико задовољство и захвалност домаћину РХМЗ РС и покровитењу Министарсву пољопривреде, шумарства и водопривреде на изузетно топлом дочеку, гостољубивости и добро вођеном састанку који је донио доста важних закључака ојачавајући регионалну сарадњу. Важно је истакнути да је одржавање ове конференције (састанка у Бањoj Луци )  допринијело јаснијем препознавању постојеће ентитетске структуре хидрометеоролошких служби у БиХ, гдје не постоји јединствени хидрометеоролошки завод, те да само једнаким третирањем истих и њиховој квалитетној међусобној сарадњи, можемо се развијати и достизати ниво институција у региону.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)