Републички хидрометеоролошки завод

Традиционално и ове године поводом Свјетског метеоролошког дана, поруком се обратио цијелој свјетској јавности а посебно младима Мишел Жаро (Michel Jarraud) Генерални секретар Свјетске метеоролошке организације (СМО)

"Вријеме и клима: Ангажовање младих"

Препознајући јаку улогу, коју млади људи имају у будућности, СМО је одабрао за тему овогодишњег свјетског метеоролошког дана „Вријеме и клима: Ангажовање младих“.

Данас, људи узраста од 15 до 24 година чине шестину свјетске популације. Око 85 одсто те једне милијарде младих мушкараца и жена, живи у земљама у развоју. У поређењу са својим вршњацима из времена од прије 50 година, млади људи данас су у просјеку здравији, образованији и способнији. Технологија прожима њихове животе, омоћавајући им бољу интеракцију са свијетом око њих. Ипак, многи млади људи још увијек пате од сиромаштва и дискриминације, неједнакости и експлоатације; многи од њих још увијек немају приступ образовању, здравству и другим основним услугама.

Ови проблеми су погоршани опасностима проузрокованим климатским промјенама и екстремним временским ситуацијама, које карактеришу животе младих људи данас и које ће имати још већи утицај у декадама које долазе. Температуре атмосфере и океана непрестано расту, ледени врхови и глечери широм свијета се стално смањују, ниво мора расте, а број екстремних временских и климатских догађаја постаје све учесталији и/или све интезивнији.

Људски утицај на климатски систем је недвосмислен. Глобална концентрација CO2 и других гасова стаклене баште у атмосфери, расте несмањеном жестином и достиже неслућене нивое у људској историји. Одржавање тренутне зависности од фосилних горива, ће нас довести до знатно топлије планете: до краја вијека температура може бити до 4°С виша него у пре-индустријско доба. Ограничење отопљења на мање од 2°С се још увијек може постићи, али ће захтијевати значајно смањење емисије гасова стаклене баште.

Постизање овог циља захтијева хитну, одлучну и храбру акцију. Омладина широм свијета ће бити моћан актер промјена у том погледу. Климатска акција није само везана за емисије CO2, већ и са људима, вриједностима које дијелимо и што је свако од нас спреман да уради да их промовише. Млади људи су извор иновација и свјежег увида у проблеме и њихова могућа ријешења. Они позивају само на правична рјешења.

Како се следеће генерације припремају за промјене времена и климе, млади људи могу имати активну улогу у мониторингу, разумијевању и реакцији на вријеме и климу, данас и сутра. Они имају капацитет да промовишу свијест о клими, ублажавање и адаптацију на климу, али да би ослободили пуне потенцијале младих за бављење климатским промјенама, морамо бити у стању да их укључимо у формулисање и спровођење политика које утичу на њих данас, а тицаће их се сутра.

Научно разумијевање како атмосфера, океан, земљиште и вода међусобно учествују у стварању времена и климе се побољшава, омогућавајући све лакше генерисање прогнозе времена и климе. Свјетска метеоролошка заједница је већ развила алатке за разумијевање и прогнозу времена и климе и у наредним декадама ове алатке ће постати још корисније, много распрострањеније и више ће се употребљавати.

Информациони продукти и сервиси базирани на климатским прогнозама ће ојачати нашу способност за ублажавање и прилагођавање климатским промјенама, као и да наставимо одрживи развој – припремајући нас да се суочимо са долазећим олујама, поплавама и топлотним таласима; помажући пољопривредницима да боље организују садњу и жетву; повећавајући сигурност маринског и авио-саобраћаја...... Млади људи, који се одлуче за каријеру у метеорологији, хидрологији или климатским наукама ће имати све важнију улогу и самим тиме дати витални допринос сигурности и благостању својих заједница и држава.

Климатске промјене чине нас несигурнијим у нашу будућност, али ипак, упркос овој несигурности једна ствар је јасна: наше друштво носи одговорност не само за себе, већ и за будуће генерације. Данашња младост ће живјети и кроз другу половину овог вијека и уколико не будемо хитно реаговали, они ће бити свједоци озбиљних утицаја климатских промјена, предвиђених према последњем извјештају Међувладиног панела о климатским промјенама. Као резултат избора које правимо у садашњости, млади ће имати главну улогу у обликовању будућности планете. Док су изазови са којима се сусрећу следеће генерације огромни, могућности за бављење њма, никад нису биле веће.

Следећи линкови и мултимедијални ресурси подржавају овогодишњу прославу Свјетског метеоролошког дана. Погледајте, сигурно ћете наћи доста тога занимљивог.:

 • Нови и оновљени "Youth corner" website_кутак за младе
 • A message from WMO Secretary General Michel Jarraud (video)_порука Генералног Секретара Свјетске метеоролошке организације (видео)
 • A message from the UN Secretary General's Envoy on Youth, Ahmad Alhendawi (video)_Порука од Генералног Секретара Уједињених Нација
 • Poster for downloading (high-resolution) (pdf)_постер за преузимање
 • "A career in meteorology" (updated edition)_каријера у метеорологији_сви млади који су заинтересовани нека обавезно прочитају
 • WMO Bulletin no. 63(1), highlighting youth issues (available by 21 March)_ Билтен Свјетске метеоролошке организације_истакнута питања младих
 • Watch for social media activities throughout the year on the WMO Facebook and Twitter channels- Погледајте медијске активности СМО кроз годину на друштвеним мрежама
 • The WMO 2014 calendar (pdf)_преузмите ПДФ календар Свјетске Метеоролошке Организације
 • Celebration at WMO headquarters (24 March) - programme (pdf)_ Прослава Метеоролошког дана у врху СМО_програм

 

Тагови

 • Свјетски дан вода 2017. (8)
 • Сава (4)
 • Водостај (3)
 • Ријека (3)
 • мјерења (2)
 • хидрометријска (2)
 • дан (2)
 • вода (2)
 • заједничка (2)
 • Болоња (2)