Републички хидрометеоролошки завод

Женева, Januar 2016 (WMO) – Глобална просјечна температура Земље у 2015. оборила је све рекорде  и била је  0,76 ± 0,1°C изнад просјека 1961-1990. По први пут од почетка систематских мјерења, температура у  2015. години је била 1°C изнад температуре из преиндустријске ере, наводи се у консолидованој анализи Свјетске метеоролошке организације (WMO).

WMO обједињује три извора података који су међународно признати у тој сфери, са врло софтицираним реанализама. На тај начин обједињена су три најрелевантнија референтна извора.

 Петнаест од 16 најтоплијих година, од систематских мјерења су се десиле у овом вијеку, с тим што је 2015. знатно топлија у односу на 2014. Истакнут је дугорочни тренд, 2011-15. као најтоплији петогодишњи период од кад постоје мјерења.

 Температурне рекорде за копно и океан у 2015. су пратили многи екстремни временски догађаји, почев од топлотних таласа, поплава, суша, урагана....

"Изузетно јак El Niño и глобално загријавање због гасова стаклене баште удруженим снагама је дало драматичан учинак на климу цијелог система у 2015. години", рекао је генерални секретар WMO Petteri Taalas. "Снага El Niño ће слабити у наредним мјесецима, али утицај човјека на климатске промјене биће присутан још деценијама."

 "По први пут смо постигле праг температуре од 1°C изнад пред-индустријске ере. То је тренутак за отрежњење наше планете", рекао је Taalas. " Ако се преузета обавеза емисије гасова, током преговора на конференцији о климатским промјенама у Паризу о емисији, смањи на ниво договореног, и даље имамо шансу да останемо у границама пораста глобалне температуре највише за 2°C ", рекао је Taalas.

Климатске промјене ће имати све више негативних утицаја за најмање наредних пет деценија. Ово наглашава потребу за улагање у адаптацију осим у мјере ублажавања. Важно је да се ојача способност земаља да пруже боље најаве и развију  систем  раног упозорења на катастрофе изазване временом, како би се што више смањиле људске жртве и економски губици. Климатске промјене повећавају ризик од временских непогода, које су препрека за одрживи развој ", рекао је он.

 Глобална слика температура WMO je углавном извео из података које дају Hadley центар Met Office у Великој Британији и  истраживачка јединица , University of East Anglia, (HadCRUT4); Америчка океанографска и атмосферска администрација (NOAA) кроз национални центар за информације о заштити животне средине; и Goddard институт за свемирска истраживања (GISS) којим управља Nacionalni Aeronautics and Space Administration (NASA). WMO се такође ослања на реанализе система, који користе прогнозе комбиноване подацима из различитих извора како би се добила потпунија слика глобалне температуре, укључујући поларна подручја, те податке из производа реанализа европског центра за средњорочну прогнозу.

Сви, HadCRUT4, NOAA i NASA збирни подаци показали су да је  2015. најтоплија година, баш као и  ECMWF реанализа.

  WMO користи1961-1990. као међународно договорен климатски период у односу на који се посматра и оцјењује промјена климе. Просјечна глобална температура у том периоду је била 14°C. Сетови података о глобалној температури у Met Office u Velikoj Britaniji сежу до 1850. А у NOAA i NASA до 1880. године.

 WMO ће дати потпуни извјештај о стању климе у 2015. години, у марту 2016. Доносећи трендове по регионима, о екстремним догађајима, леду, подизању нивоа мора и тропским циклонима. Подсјетимо да је  свјетска метеоролошка организација мјеродаван глас Уједињених Нација о времену клими и водама.

Просјечне глобалне аномалије температуре (у односу на 1961-1990) на основу три глобална сета података температура (HadCRUT.4.4.0.0, GISTEMP i NOAAGlobalTemp) од 1950. до 2015. Ступци су обојени бојом зависно да ли је година окарактерисана као El Niño година (црвена), a La Niña година (плаво) или ENSO-неутрална година (сива). Напомена, појас несигурности није приказан али износи око 0,1 ° C.

Просјечна годишња аномалија температуре површине воде у HadCRUT4.4.0.0 (црна линија и сиво подручје указују на 95% распон несигурности), GISTEMP (плава) i NOAAGlobalTemp (нарандџаста). Извор: Met Office Hadley Centre

Годишња аномалија температуре  (у односу на 1961-1990) из базе података  HadCRUT4. Извор: Met Office Hadley Centre. (JFM, AMJ, JAS, OND).

Оригинално саопштење можете погледати на линку:

https://www.wmo.int/media/content/2015-hottest-year-record#overlay-context=fr/content/l%E2%80%99omm-confirme-2015-est-lann%C3%A9e-la-plus-chaude-jamais-enregistr%C3%A9e

 


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)