Републички хидрометеоролошки завод

 

 

 

У Требињу је oд 18 до 20 јуна 2014 године одржан први (Kick off) састанак пројекта КЕП 2 (1206.005-13): IMPROVING  ENVIRONMENTAL MONITORING AND  DISASTER  PREVENTION CAPACITY IN DRINA RIVER BASIN (УНАПРЕЂЕЊЕ капацитета мониторинга животне средине и превенција КАТАСТРОФА  у сливу ријеке Дрине)

У КЕП 1 пројекту су учествовали ARPA – SIM агенција за животну средину и хидрометеоролошки завод регије Емилија Ромања (Emilia Romagna) из Италије, СЕПА-е агенције за животну средину Србије и Републички  хидрометеоролошки завод Србије. Већ током реализације пројекта се увидјело да га треба проширити на цијелу ријеку Дрину и укључити у рад и друге институције из регије. Вођен том идејом, вођа пројекта Carlo Cacciamani, шеф метеоролошке службе АРПА-е, упутио је позивна писма Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске и Хидрометеоролошком и сеизмолошком заводу Црне Горе за сарадњу. Након тога је потписан трипартитни споразум о сарадњи три институције,  што је резултирало аплицирањем наставка пројекта КЕП.

Иницијалном састанку КЕП 2 пројекта присуствовали су представници АРПА-е, Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске,  Хидрометеоролошког и сеизмолошког завода Црне Горе и као домаћини скупа представници ХЕТ-а Требиње.

На састанку је представљен пројекат, усклађене и договорене активности за вријеме трајања, те договорено мјесто на којем ће се инсталисати аутоматска хидролошка станица коју ће Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске добити као донацију. Подаци са те станице знатно ће унаприједити мониторинг ријеке Дрине, посебно ако се зна да су у том региону (мјесто спајања Пиве и Таре уз формирање ријеке Дрине) давно прекинута мјерења. Подаци са те станице ће бити преузимани у оба хидрометеоролошка завода (Републике Српске и Црне Горе).

Поново је потврђено да је главни циљ пројекта комплетирање првог КЕП 1, и побољшање мониторинга животне средине на цијелом току ријеке Дрине.  Будући да у њему учествују хидрометеоролошки заводи, акценат ће бити и на смањењу ризика од природних катастрофа и унапређење безбједности популације у региону.  

Састанак је одржан у просторијама ХЕТ-а Требиње. Наши домаћини су се такође представили кратким презентацијама о управљању системом ријеке Требишњице с посебним освртом на прогнозни модел дотока падавина. Приказали су и врло импресиван филм о изградњи хидроелектране Гранчарево.

О активностима везаним за пројекат ћемо  детаљно извјештавати током његовог трајања.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)