Републички хидрометеоролошки завод

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Проф. др Стево Мирјанић са помоћницима гдин. Зораном Ковачевићем и гдин. Михајлом Стевановићем боравио је 12.10. 2013. у радној посјети Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске, управној организацији у саставу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Посјета и радни састанак су организовани на Бањ брду, у управним просторијама РХМЗ-а. Испред Републичког хидрометеоролошког завода састанку је присуствовао директор Завода гдин, Зоран Божовић са својим сарадницима, руководиоцима свих  сектора.

Директор гдин. Зоран Божовић је упознао министра са активностима Завода, резултатима рада и проблемима са којима се суочава Завод у редовном обављању својих дјелатности.  Извијестио је министра о неопходним активностима које је потребно спровести ради бољег и квалитетнијег рада. На овом састанку су и руководиоци свих организационих јединица Завода имали прилику упознати министра са радом унутар своје службе (метеорологија, хидрологија, екологија, сеизмологија, агрометеорологија и финансијко-правни послови), текућом проблематиком, о учешћу у појединим пројектима, потребама неопходним за нормално функционисање, развојним потребама, у сврху квалитетног и адекватног одговора нарастајућим потребама друштва за информацијама и продуктима из дјелокруга рада Републичког хидрометеоролошког завода.   

Министар Стево Мирјанић и његови сарадници, су веома пажљиво саслушали излагања представника Завода, након чега су дали своју оцјену стања, изнијели мишљење о начину рјешавања проблема, као и о предузимању акција да РХМЗ као веома важна управна организација одговори потребама Републике Српке везане за цјелокупни друштвено – економски развој. Извршењу појединих питања ће се приступити одмах.

 

Намеће се утисак да је састанак оджан у веома позитивној и инспиративној атмосфери, да је био веома конструктиван, с конкретним закључцима и предложеном динамиком реализације циљева. Оцјена министра да је Завод постигао велике резултате у свом раду без обзира на објективне потешкоће и ограничења, те да осјећа позитивну атмосферу,  компактност и добре колегијалне односе у колективу, годи али и обавезује.

У оквиру сагледавања путева развоја институције, министар Мирјанић је истакао потребу професионалне сарадње са институцијама сличне дјелатности, као што је Противградна превентива Републике Српске. Овом приликом додајемо да је овом састанку присуствовао и представник ЈП Противградне превентиве РС гдин, Тихомир Дејановић, који је изнио конкретне идеје око унапређења сарадње њихове институције и нашег Завода.

Овај догађај важан за рад РХМЗ-а РС је пропраћен и присуством медија. На крају преносимо информацију агенције Срна објављене  штампи.

 

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић истакао је да ће материјални и кадровски статус Хидрометеоролошког завода Српске ускоро бити знатно ојачан.

Мирјанић је истакао да је ријеч о изузетно важној установи, коју је неопходно опремити и оспособити како би могла да одговори свим изазовима који стоје пред њом, а која је важна за укупни друштвено-економски развој Српске.

 "Дјелатност Завода подразумијева послове из области метеорологије, хидрологије и сеизмологије, у оквиру којих су нам битна не само осматрања и проучавања него и предвиђања, како бисмо могли успјешније управљати ризицима“, рекао је Мирјанић новинарима у Бањалуци приликом посјете Републичком хидрометеоролошком заводу.

 Он је додао да ће ресорно министарство и завод наћи начина да поправе материјалну ситуацију у овој установи, као и да обезбиједе средства за обнову опреме, без које је немогуће обављати њихов посао.

"Наш циљ је да трајно буде ријешено питање смјештајног простора Хидрометеоролошког завода, као и да се знатно ојача кадровска структура“, поручио је Мирјанић.

 Он је напоменуо да су запослени у овој установи остварили значајне успјехе у свом послу, који су посебно важни ако се има у виду у каквим условима раде, првенствено мислећи на материјалне и техничке услове.

 "Завод убудуће мора да сарађује са већим бројем институција, не само у области пољопривреде, него и екологије, противградне заштите и другима, које треба увезати у јединствен систем", поручио је Мирјанић.

 Директор Хидрометеоролошког завода Републике Српске Зоран Божовић нагласио је да ова установа у ресорном министарству има доброг партнера, који разумије проблеме са којима се суочавају.

 "Заводу су неопходна улагања у све области, односно и у метеорологији, хидрологији и сеизмологији. Без квалитетне опреме не можемо имати добре резултате, а ако наши подаци нису тачни, онда не вриједе ни нама ни Републици Српској“, истакао је Божовић.

СРНА       

 

 


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)