Републички хидрометеоролошки завод

У радној посјети Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске 8. и 9. 4. 2015.године  боравили  су представници Финског Метеоролошког института, чиме се наставила реализација помоћи (донаторства) Финске Владе Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске, Федералном хидрометеоролошком заводу Федерације Босне и Херцеговине и РХМЗ-у Србије, која се проводи кроз пројекат: „Rehabilitation and Modernization of the Hydrological and Meteorological Observing Network and Data Exchange Procedures in Serbia and Bosnia and Herzegovina“. (Рехабилитација и модернизација осматрачке хидролошке и  метеоролошке мреже станица,  и процедура размјене података у Србији и Босни и Херцеговини (уз равномјерно учешће РХМЗ РС и ФХМЗ ФБиХ)“ 

 Дводневна посјета гостију из Финске је имала за циљ наставак активности према пројектном задатку. Уводни дио састанка се односио на упознавање са капацитетима наше установе, те утврђивања локација на којима ће се извршити инсталација предвиђене хидролошке и метеоролошке опреме. Према овом пројекту Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске ће добити четири аутоматске хидролошке станице од којих ће се једна поставити у Добоју, друга у Делибашином селу крај Бањалуке, а трећа и четврта у сливу ријеке Сане и Уне. Двије аутоматске метеоролошке станице су предвиђене за Добој и Бањалуку, а  три аутоматска кишомјера за слив ријеке Врбаса.

Као закључак овог дијела састанка можемо рећи да ће се овим донацијама  знатно оснажити хидролошка и метеоролошка мрежа осматрања у Републици Српској и то посебно у дијелу који је био погођен поплавама.

Други дио пројекта се односи на управљање и размјену података у региону, под окриљем Савске Комисије. Након утврђивања  тренутног стања  предвиђене су консултантске активности са специјалистима из Финске везано за наведене области.  Најављена је и  посјета   експерата из  области  прогнозе и раног упозоравања како би и та дјелатност се унаприједила и искористила искуства Финске.

Оцјена цијелог састанка је да је био веома користан и да ће допринијети јачању и бољем раду Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске у хидрологији и метеорологији.

Помоћник министра за водопривреду гдин. Михајло Стевановић је примио делегацију Финске, упознао се са активностима везаним за пројекат и исказао захвалност и задовољство према настојању Финског метеоролошког института да помогне рад хидрометеоролошких завода региона, посебно се осврћући на Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске.


 

Тагови

  • Свјетски дан вода 2017. (8)
  • Сава (4)
  • Водостај (3)
  • Ријека (3)
  • мјерења (2)
  • хидрометријска (2)
  • дан (2)
  • вода (2)
  • заједничка (2)
  • Болоња (2)